Xenoestrogenii dezorganizeaza sistemul endocrin
Probabil toata lumea a auzit de estrogeni, care sunt hormoni sexuali produsi in mod natural in organismul omenesc. Sunt secretati in cea mai mare cantitate la femei la nivelul ovarelor, motiv pentru care sunt considerati hormoni sexuali feminini. Se produc insa si in organismul barbatilor, dar in cantitate mult mai mica. Esential este ca au un rol foarte important atat in organismul femeii, cat si al barbatului.
Spre deosebire de estrogenii naturali, xenoestrogenii sunt substante produse industrial care au o structura chimica inrudita cu estrogenul natural.
Efectul imediat este ca aceste substante mimeaza estrogenii naturali si influenteaza activitatea glandelor endocrine. Au fost de aceea denumiti „endocrine disrupting chemicals” sau EDC (substante chimice care distrug/rup sistemul endocrin).
Desi nu au fost sintetizate cu scopul de a influenta sistemul endocrin, aceste substante, avand structura foarte asemanatoare cu hormonii sexuali naturali, se leaga de receptorii specifici de pe membranele celulare si actioneaza ca un exces de estrogeni. Efectul global este de hiper-estrogenizare a organismului, ca si cand ar exista prea mult estrogen in sistem.
Acest efect produce, la randul lui, multiple tulburari in organism si este implicat in geneza multor afectiuni :
• Cancerul de san la femeie, cancerul de prostata si cancerul testicular la barbat; acestea sunt cancere asa-numit hormonal-dependente si sunt agravate de dezechilibrul hormonal;
• Obezitatea; se stie ca xenoestrogenii nu sunt biodegradabili si se depun in organism in tesutul gras;
• Endometrioza;
• Infertilitatea;
• Pubertatea precoce la copii; se stie ca in ultima suta de ani, varsta instalarii pubertatii a scazut la copii de la 16-17 ani la 12-13 ani; se considera ca hrana de buna calitate si nivelul de trai mai ridicat au contribuit la acest lucru; totusi, exista in prezent cazuri de pubertate precoce patologica, la varste sub 8 ani;
• Avortul spontan
Studiile pe animale au aratat ca expunerea la xenoestrogeni in timpul gestatiei produce feminizarea embrionilor de sex masculin, adica un embrion masculin capata caratere feminine sau vireaza cu totul spre sexul feminin in timpul organogenezei.
Este important sa stim unde gasim acesti xenoestrogeni si ce putem face pentru a minimiza expunerea la ei. Iata o lista de substante curent folosite care contin xenoestrogeni :
1. Alimente :
- Eritrozina, sau E127, un colorant alimentar rosu, care face parte din lista aditivilor alimentari ; se foloseste mai ales la colorarea dulciurilor (bomboane, inghetate, geluri si topinguri decorative pe prajituri)
- Fenosulfotiazina , un colorant rosu;
- Butylat – hidroxyanisol sau E320, un conservant care se adauga de obicei in alimentele care contin grasimi, pentru a impiedica rancezirea lor;
2. Produse cosmetice
E bine sa stim ca aproape toate cremele faciale, fardurile, lacurile de unghii care exista pe piata contin multiple substante chimice cu efect nefast asupra sanatatii. O atentionare speciala pentru cremele-ecran, folosite ca protectie impotriva radiatiilor ultraviolete : contin de asemenea substante chimice toxice pentru organism. Ce xenoestrogeni gasim in cosmetice in general :
- Parabeni (metilparaben, propilparaben, etilparaben, butilparaben) care se adauga in produsele cosmetice ca si conservanti;
- Benzofenona si 4-metilbenziliden camforul care se gasesc in lotiunile cu ecran pentru ultraviolete;
3. Produse industriale de plastic :
- Bisfenolul A din PET-uri; da, PET-urile care sunt peste tot, toata lumea le foloseste, contin aceasta substanta care este un xenoestrogen;
- Eteri bifenilici polibrominati incorporati in materialele plastice, in electronice, in motoarele masinilor, in scopul ignifugarii lor;
4. Insecticide, pesticide si detergenti :
Atrazina (ierbicid), DDT, dieldrin, endosulfan, heptaclor, lindan (impotriva paduchilor), produsele de curatenie care contin clor, alkylphenol.
In concluzie, foarte multe substante din mediul in care traim si ne desfasuram activitatea zilnic contin aceste substante.
Ce putem face?
- Referitor la alimentatie, in mod evident cel mai bine este sa preferam produsele bio si organice. Daca stim ca legumele sau fructele au fost stropite cu insecticide (si de obicei sunt ), sa le spalam cu apa din abundenta, in jet de apa si sa le curatam coaja care depoziteaza cel mai mult substantele toxice. Se stie ca in general in coaja unui fruct exista multe principii nutriitive sanatoase, dar, din pacate, la fructele cultivate conventional, in coaja se depoziteaza si cele mai multe toxine. Este bine sa evitam toate alimentele care contin aditivi chimici, mai ales daca ei sunt mentionati ca atare pe eticheta produsului.
- Referitor la PET-uri, evident este bine sa trecem la folosirea recipientelor de sticla, ceramica sau inox, atat pentru apa cat si pentru alimente. Evitati incalzirea alimentelor la microunde in recipiente de plastic. PET-urile elibereaza substante toxice cu atat mai mult cu cat au stat in soare sau au fost tinute in congelator.
- Preferati cosmeticele bio in locul cosmeticelor conventionale sau, si mai bine, invatati sa va preparati propriile cosmetice in casa. Exista pe Youtube o abundenta de informatii in domeniu, este adevarat, mai ales din tarile vorbitoare de limba engleza.
- In aceeasi idee, preferati detergentii bio sau, din nou, puteti investi ceva timp sa va instruiti in domeniu si veti invata sa va faceti propriii detergenti. Nu este ceva chiar atat de sofisticat. Eu imi amintesc inca pe bunica mea care facea sapun de casa la tara. Eram prea mica ca sa imi aduc aminte ceva relevant din reteta ei si oricum nu o luam in serios, dar, din nou, am vazut pe internet enorm de multa informatie in domeniu care m-a facut sa imi dau seama ca exista niste formule de baza ale detergentilor, ale cosmeticelor, pe care apoi fiecare poate construi variatiuni. Probabil detergentii home-made nu sunt la fel de super parfumati ca cei industriali, dar isi fac treaba fara toxinele de rigoare!
In afara de toate masurile de mai sus, iata cateva plante care au efect de detoxifiere si pe care le puteti consuma in cantitate mare ca masura de protectie :
- Armurariul (Cardus marianus) este poate planta autohtona cu cel mai mare potential de detoxifiere hepatica; se poate consuma ca pulbere in capsule, pulbere facuta in casa din semintele rasnite in rasnita de cafea, care are avantajul ca este proaspata, sau ca ceai;
- Turmericul (Curcuma longa) – pulberea galbena folosita ca si condiment, este unul dintre cei mai puternici antiinflamatori naturali;
- Ceaiul verde (Camellia sinensis) – polifenolii din compozitie protejeaza impotriva xenoestrogenilor;
- Semintele de in rasnite, consumate sub forma de pulbere ; lignanii din compozitia lor blocheaza actiunea xenoestrogenilor.