Povestea Colesterolului – Rolul colesterolului in sinteza vitaminei D

Colesterolul este precursor direct in sinteza vitaminei D. Sub influenta razelor solare (radiatiei ultraviolete), 7- dehidrocolesterolul este transformat in 25-hidroxicolecalciferol (vitamina D3).

Pentru ca aceasta sinteza sa aiba loc, este nevoie sa existe o cantitate suficienta de colesterol in organism si sa existe expunere la radiatia ultravioleta a intregului corp pentru cel putin 30 minute. De retinut ca folosirea cremelor ecran solare impiedica sinteza vitaminei D in piele.

De aceea, este mai intelept sa folosim alte metode de a ne apara de arsuri solare ; cea mai simpla metoda este pur si simplu sa ne expunem la soare treptat, initial la orele diminetii si seara si sa folosim DUPA plaja o crema hidratanta ca sa hranim pielea.

In ceea ce priveste rolul vitaminei D in organism, stiinta actuala a depasit de mult nivelul la care se cunostea doar efectul vitaminei D asupra metabolismului calciului (rolul in absorbtia calciului).

In ziua de astazi, se descopera mereu noi efecte ale vitaminei D : rol cheie in imunitate, contribuie la reglarea glicemiei, imbunatateste performantele cognitive si impiedica instalarea dementei Alzheimer, efect benefic in scleroza multiola, rol de preventie a cancerului.

Efectele vitaminei D in organism sunt atat de multe, incat voi dedica separat cel putin un articol vitaminei D.

Avand in vedere aceasta legatura intre colesterol si vitamina D, colesterolul fiind precursor in sinteza vitaminei D, nu este intamplator faptul ca alimentele cele mai bogate in colesterol sunt si cele mai bogate in vitamina D (1). Campionul ca si continut in vitamina D si in colesterol este … creierul. Cel mai mare continut in colesterol il are creierul de vita, 3100 mg colesterol la 100 g; urmeaza indeaproape creierul de porc si miel.

Galbenusul de ou contine cantitati variabile de colesterol in functie de modul in care sunt hranite gainile si de modul in care oul este gatit, dar valoarea medie este in jur de 547 mg la 100 g. Ficatul este urmatorul aliment care contine colesterol. Ficatul de pui contine 563 mg la 100g, iar uleiul de ficat de cod contine 570 mg colesterol si 10.000 UI vitamina D3 la 100 g.

Urmeaza indeaproape slanina de porc (da, ati citit corect), care este de 4 ori mai bogata in colesterol si in vitamina D decat heringul. Urmeaza o serie de pesti si fructe de mare in ordine descrescatoare a continutului de colesterol : hering, stridii, somn, sardine, macrou, somon, caviar. Urmeaza untul cu 215 mg colesterol la 100g

. Urmeaza apoi branzeturile, fiecare cu continut diferit de colesterol. Asadar, acestea sunt categoriile de alimente care au continut inalt de colesterol si de vitamina D : creierul, ficatul, galbenusul de ou, slanina de porc, pestele si fructele de mare, untul si lactatele.

Asa cum este de asteptat, medicatia care scade colesterolul scade si cantitatea de vitamina D din organism.

Am discutat despre colesterol ca precursor al vitaminei D, adica am aratat ce rezulta din colesterol. In sens invers, adica daca ne referim la calea chimica prin care se formeaza colesterolul, trebuie stiut ca exista un lung lant de reactii chimice prin care celulele sintetizeaza colesterolul (2).

Calea respectiva este complicata si dificil de inteles pentru cine nu are cunostinte de chimie organica; pe scurt, sinteza colesterolului incepe de la compusul numit AcetilCoA, care rezulta in celula din proteine, grasimi sau glucide

. Calea de sinteza se bifurca la un moment dat si din acest AcetilCoA rezulta pe de o parte Squalene si pe de alta parte Coenzima Q10. Din Squalene, in continuare se sintetizeaza colesterolul.

Statinele (medicamentele care scad colesterolul) actioneaza pe aceasta cale inainte de bifurcare, deci scad atat productia de Squalene, cat si productia de Coenzima Q10. Despre Squalene se stie ca are rol in imunitate.

Despre Coenzima Q10 voi discuta intr-un alt articol pentru ca si ea are foarte multe functii in organism.

Am vazut, asadar, ca scaderea colesterolului implica scaderea vitaminei D si a coenzimei Q10 in organism, care au fiecare roluri proprii.