Recuperarea dupa nastere

Felicitari, ai devenit mamica! De acum inainte, urmeaza cea mai frumoasa perioada din viata ta, dar ai grija ca recuperarea de dupa nastere sa fie facuta intr-un mod cat mai eficient, altfel lucrurile pot parea un pic mai dificile.

In mod evident, depinde cum ai nascut, pentru ca recuperarea este diferita de la un tip de nastere la altul. Atat nasterea prin cezariana cat si cea naturala impun un anumit efort fizic organismului.

Nasterea naturala

Dupa o nastere naturala, poti resimti un oarecare disconfort in zona genitala, in special daca ai avut parte de o epiziotomie sau ruptura perineala. Asta iti poate da batai de cap cand mergi, stai jos, tusesti sau stranuti.

O alta problema ar putea fi hemoroizii. Desi sunt comuni dupa nastere, pot fi destul de durerosi si inconfortabili, creandu-ti o stare nu tocmai buna. In 10% din cazuri poate aparea si o durere puternica in partea de jos a spatelui.

Organismul tau incepe sa revina la forma de dinainte de sarcina, iar schimbarile hormonale prin care trece iti pot provoca bufeuri de caldura si transpiratie excesiva , care vor disparea imediat ce se va regla temperatura interna a organismului si se va reechilibra circulatia sangvina.

Muschii tai sunt slabiti, ceea ce poate duce la o incontinenta urinara. Nu-ti face probleme, este doar o chestiune de timp, pana cand acestia isi revin la forma de dinainte de nastere.

Dupa nastere, uterul continua sa aiba contractii, se restrange pentru a reveni la forma de dinainte. Asadar, este posibil sa resimti asta ca pe niste dureri abdominale.

Nici de secretii vaginale, sau chiar hemoragie (lohii) nu vei scapa. Este insa un proces care nu dureaza mult.

Nasterea prin cezariana

Recuperarea fizica după o nastere prin cezariana este diferita pentru fiecare femeie în parte. Cat timp va dura pentru a reveni la starea de dinainte depinde de cat de repede te recuperezi dupa operatie si daca apar sau nu complicatii in timpul procedurii şi imediat dupa aceea.

Prima saptamana este considerata tot perioada de recuperare fizica, la fel ca dupa orice alta operatie chirurgicala majora. Te poti simti slabita, poti să oboseşti usor si s-ar putea sa ai nevoie de ajutor pentru a avea grija de copil.

Ar putea fi necesare si calmante pret de câteva zile , iar apoi supozitoare analgezice. Este posibil sa simti durere la nivelul inciziei, dar cu fiecare zi care trece, toate aceste lucruri se amelioreaza. Dureaza aproximativ 4 până la 6 saptamani pana cand incizia se vindeca complet.

După o luna si pana la o luna si jumatate, multe femei vor fi capabile sa faca mai mult efort, dar este putin probabil sa se simta 100% bine. Poate fi inconfortabil sa te apleci sau sa ridici obiecte grele, si poate fi obositor sa tii copiii in braţe sau sa iti reiei rutina de dinainte de nastere.

Reluarea vietii sexuale nu ar trebui sa fie in acest moment o problema din punct de vedere fizic, insa ai grija sa te simti pregatita si emotional.

Intre 6 şi 12 luni de la nastere, majoritatea femeilor isi revin in totalitate. Unele, insă, ar putea inca sa mai simta disconfort fizic, de genul amorteli sau mancarimi ale pielii în jurul cicatricii.

Daca vrei sa-ti recapeti forma de dinainte de a ramane insarcinata, trebuie sa stii ca in primele sase saptamani dupa interventie, fie ca ai nascut natural sau prin cezariana, nu trebuie sa faci deloc sport.

Este o perioadă de refacere atat fizica, dar şi psihica. De aceea, în acest interval, rebuie sa ai grija doar de odihna si de alimentatia ta şi a bebelusului tau. Dupa sase saptamani, poti incepe recuperarea postnatală. Acest program se deruleaza în funcţie de toleranta fiecarei mame.

Femeile nu trebuie sa uite ca musculatura lor este afectată, iar articulatiile au un grad de laxitate indusa de hormonii de sarcina. Din aceste motive, antrenamentele trebuie reluate progresiv.

Written by

Tudose Marian

One thought on “Recuperarea dupa nastere

Comments are closed.