Sa tot facem copii! Persoanele care au o familie traiesc mai mult

Daca v-ati gandit de doua ori inainte de a face copii atunci e momentul sa va decideti si sa va intemeiati o familie. Barbatii si femeile care au cel putin un copil au un „risc mai scazut de deces” in comparatie cu persoanele care nu sunt parinti, potrivit unui studiu efectuat de „Journal of Epidemiology & Community Health”.

Cercetatorii au studiat speranta de viata a barbatilor si femeilor nascuti intre 1911 si 1925 din Suedia luand in considerare si factori precum statutul marital si prezenta copiilor. Astfel, cei care aveau cel putin un copil prezentau „un risc mai mic de deces” in comparatie cu cei care nu erau parinti.

„La varsta de 60 de ani, diferenta in ceea ce priveste speranta de viata a fost de doi ani pentru barbati si de 1,5 ani pentru femei” in comparatie cu semenii lor care nu aveau copii, au notat cercetatorii.

Pana la varsta de 80 de ani, barbatii care erau parinti aveau, in medie, o speranta de viata de inca sapte ani si opt luni in comparatie cu cei sapte ani in cazul celor care nu erau parinti, precizeaza echipa de experti. In cazul mamelor, speranta de viata la 80 de ani era de noua ani si sase luni, in timp ce la femeile fara copii aceasta era de opt ani si unsprezece luni.

copii sunt private. In plus, cei fara copii tind sa aiba un stil de viata mai putin sanatos decat cei care sunt parinti.

Asocierea dintre statul de parinte si speranta mai lunga de viata a fost observata atat la persoanele casatorite cat si la cele necasatorite, insa pare sa fie mai accentuata la barbatii singuri, in varsta.

Written by

Tudose Marian