Sarcina pe saptamani

Felicitari, urmeaza sa aduci pe lume o noua viata. Afla tot ce trebuie sa stii, despre fiecare saptamana de sarcina, astfel incat tu sa nu fii luata prin surprindere de anumite modificari care au loc in organismul tau.

Saptamanile 1 si 2

In saptamana 1 de sarcina si saptamana 2 de sarcina nu exista inca un embrion, dar tot ce faci in perioada asta (alimentatie, medicatie, fumat si expunere la factori de risc ) va avea efecte asupra sarcinii.

Saptamana 3

In saptamana 3, in momentul fertilizarii, corpul luteal, o mica formatiune care inconjoara viitorul copil, incepe sa creasca și sa produca mici cantitati de progesteron. Acesta ajuta la sustinerea sarcinii. Progesteronul impiedica aparitia contractiilor uterine. De asemenea, el favorizeaza creșterea vaselor sangvine din peretele uterin, esentiale pentru hranirea copilului.

Saptamana 4

In saptamana 4 de sarcina, blastocistul ajunge in cavitatea uterina si se implanteaza in endometrul anterior pregatit de estrogen si progesteron. Inca nu poti astepta semnele de sarcina, vei avea simptomele caracteristice premenstruale.

Saptamana 5

Chiar daca nu știi sigur ca vei avea un bebe, in saptamana 5 medicul va putea vedea ecografic aparitia sacului amniotic și a unei cantitati mici de lichid.

Saptamana 6

Odata cu inaintarea in saptamana 6 de sarcina, ii vei auzi batand inimioara la ecograf. In aceasta perioada este esential sa limitezi expunerea la substante din cauza potentialului nociv pe care il au asupra dezvoltarii embrionului. Sacul gestational are 17-20 mm in saptamana 6 de sarcina.

In saptamana șapte de sarcina devine vizibil cordonul ombilical, legatura vitala intre copil și placenta, la nivelul la care copilul este implantat in uter. Cordonul ombilical contine 2 artere și o vena mare.

Saptamana 8

Saptamana 8 de sarcina se caracterizeaza prin prezenta uterului de dimensiunea unei portocale, iar embrionul isi schimba caracteristicile fetei odata cu dezvoltarea ochilor, nasului si urechilor. Sacul gestational are 31-34 mm in saptamana 8 de sarcina.

Saptamana 9

In saptamana 9 de sarcina copilul capata o forma umana, distincta, pierzandu-și asemanarea cu un mormoloc pe care o avea la inceput. Coada embrionului se micșoreaza și ulterior dispare, și fata se rotunjește.

Saptamanile 10, 11, 12

In saptamanile de sarcina 10, 11, 12, embrionul incepe sa se miste in uter, dar nu este o miscare sesizabila de catre mama. Articulatiile sunt formate, capul are jumatate din lungimea corpului, iar vascularizatia embrionului incepe sa comunice cu placenta, a carei functie incepe sa devina activa. Organele sunt aproape complet formate, isi vor continua cresterea, iar embrionul se va denumi in continuare fat. Sacul gestational are 45 mm in saptamana 10 de sarcina.

Saptamanile 12 – 20

Cu toate organele la locul lor, fatul incepe in saptamana 11 de sarcina cresterea rapida. Din acest moment pana in saptamana 20 de sarcina, care reprezinta jumatatea sarcinii, copilul isi va creste greutatea de 30 de ori si isi va tripla lungimea. Pentru a face fata acestei cresteri accelerate, vasele de sange din placenta se vor mari si se vor inmulti, pentru a furniza toti nutrientii de care are nevoie copilul.

Saptamana 22

Saptamana 22 de sarcina: Fatul ia in greutate 70 de grame pe saptamana ajungand acum la 450 de grame. Este din ce in ce mai sensibil la mediul incojurator: reactioneaza la muzica, zgomote puternice si la miscarile mamei.

Saptamana 26

La limita dintre al II-lea si al III-lea trimestru de sarcina, cu saptamana 26 isi deschide bebelusul pentru prima oara ochii. incepe sa raspunda la atingere prin peretele uterin si abdominal asa ca puteti sa va interactionati cu el atingand cu degetele pe burtica.

Saptamana 30

In saptamana 30 de sarcina, are 1,5 kg, astfel ca isi poate controla singur temperatura corpului. La baietei testiculele au ajuns in regiunea inghinala.

Saptamanile 34 – nastere

Saptamana 34 si saptamana 35 de sarcina: bebelusul are sanse peste 90% de supravietuire daca se naste prematur, plamanii sai fiind bine formati. La saptamana 37 de sarcina, bebelusul este considerat la termen. Este perfect format din toate punctele de vedere.

Sarcina este o perioada de maxima incarcatura emotionala, este momentul cand creezi o legatura cu puiul tau inca de dinainte ca acesta sa se nasca, asa ca bucurati-va de tot ce se intampla si pregatiti-va din timp pentru viata frumoasa pe care o s-o traiti impreuna.