Primul moment alaturi de bebe

Prima ora cu bebe – clipa magica dintre mama si puiul ei

Primul contact cu bebelusul tau, pe care l-ai asteptat timp de 9 luni, este atunci cand acesta ajunge pe pieptul tau! Este acel moment magic in care pielea lui atinge pielea ta si milioane de trairi iti inunda sufletul!

Astfel, el face cunostinta cu viata extrauterina, un mediu de care se teme si care il nelinisteste! Dar, vei fi surprinsa sa vezi cum atingerile tale, respiratia si vocea ta il vor calma! Sunt acele cateva secunde, foarte valoroase, in care se creaza o legatura afectiva unica si incomparabila, intre voi!

Conexiunea dintre tine si bebe te va face sa te simti cea mai fericita femeie din univers! Iar responsabila pentru aceste senzatii este oxitocina, adica ”hormonul atasamentului si al afectiunii”! Din acest motiv te vei simti coplesita de emotii si, totodata, in ”al noualea cer”!

In prima ora dupa nastere, se va elibera treptat prolactina, denumits si ”hormonul maternitatii”, care stimuleaza lactatia. Cu cat nou-nascutul este pus mai devreme la san, cu atat laptele vine mai repede. Si mai este ceva impresionant! Bebelusul atasat la pieptul mamei in ora magica va descoperi instinctual sanul si se va atasa corect si fara niciun ajutor!

Tot in prima ora cu bebelusul vei afla multe lucruri, care pot fi sau nu asa cum ti le-ai imaginat!

Multi nou-nascuti sunt foarte mici la nastere. Unii au capsoarele usor tuguite, mai ales daca ai nascut natural, dar acesta este un efect temporar, de care nu trebuie să te ingrijorezi! Poate te va uimi faptul ca bebe are mult par pe cap sau, dimpotriva, este chel.

Daca ii vei privi atent degetelele, o sa observi unghiile subtiri si fragile, ca hartia!

Alți copii se nasc… cu riduri, de parca ar fi sifonați! Unii au inca pe piele acel puf, numit lanugo, care se dezvolta in perioada intrauterina! Nu te panica! Dispare dupa o saptamana sau doua!

Oricum ar fi, copilul caruia i-ai dat nastere este minunat! Iar tu, o mamica frumoasa si puternica!

Chiar daca nu vei avea parte de acest contact imediat, nu te intrista! Il veti experimenta cateva ore mai tarziu, cand bebe trebuie alaptat! Atunci va lua nastere cu adevarat iubirea aceea neconditionata si nemarginita, care nu se poate compara cu nimic pe lume!