Ovulația – Ce Este și Cum Are Loc Aceasta?

Ovulatia reprezinta procesul de eliberare a ovulului matur din ovarul femeii, ce va urma apoi o logistica bine organizata, trecand in trompele ovariane si in final in uter. Perioada ovulatiei incepe de la pubertate si are loc doar o singura data intr-o etapa de ciclu, chiar daca se elibereaza mai multe ovule.

Din pacate, cand vine vorba de ovulatie, femeile tind sa detina o concluzie gresita despre fertilitate, respectiv ca ziua cea mai fertila este ziua a 14-a a ciclului menstrual.

Insa, aceasta teorie se aplica doar la femeile care au un ciclu menstrual perfect regulat, de 28 zile, iar acest caz este unul particular, fiind prezent doar la 10% dintre femei.

De obicei, ciclul menstrual are o durata intre 28 si 32 de zile, ovulatia putand fi calculate fie incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, fie scazand intre 12 si 16 zile de la data urmatoarei menstruatii. In general, ovulatia are loc intre zilele 11-21 ale ciclului menstrual, de la contorizarea primei zile a ultimei menstruatii.

Aceasta perioada este fertila, deoarece exista posibilitatea cea mai mare de a ramane fertila. De stiut este faptul ca ovulatia poate sa apara in momente si zile diferite ale ciclurilor menstruale de la o luna la alta. Este important de stiut faptul ca o femeie poate concepe un copil in aproximativ doar 4 zile pe luna.

Insa, de obicei organismul ne transmite anumite semne, important este sa stim sa le identificam si sa incepem sa ne cunoastem organismul. Este cert faptul ca nici medicul nu poate sa ne cunoasca organismul mai bine decat putem noi.

Astfel, exista cateva semnale fizice pe care organismul le transmite si sunt asociate cu ovulatia.

Verificarea temperaturii corpului, este o metoda de detectare a zilelor fertile ale femeii. Temperatura se verifica in fiecare dimineata si se contorizeaza pe un tabel. Astfel, urmarind tabelul pe o perioada de cateva luni se va constata o regularitate, iar zilele fertile sunt cele in care temperature corpului va fi mai ridicata decat in restul zilelor.

Aproximativ 20% dintre femei prezinta simptomul unei dureri abdominale ascutita, in momentul producerii ovulatiei. Acest simptom este cauzat de iritarea peritoneului in urma lichidului sau al sangelui eliminat odata cu eliminarea ovulului din ovar.

Alimentatia ne determina starea de sanatate a organismului si nu este de neglijat nici in momentul in care vreti sa ramaneti insarcinata.

Astfel, daca alimentatia dumneavostra nu este bogata in fier si vitamine, trebuie sa luati masuri si sa incepeti un stil de viata sanatos. O alimentatie sanatoasa pentru o viitoare mamica trebuie sa fie bogata in vitamine prenatale ce contin acid folic.