Primele zile cu bebe

Inca de cand ai primit vestea ca esti insarcinata ai inceput sa-ti faci milioane de planuri si idei despre cum vei fi ca mama! Si tu, ca si mine si ca multe alte mamici, ai visat cum o sa va imbratisati, cum o sa va alintati, cum o sa va jucați, cum o sa invatati cantece si asa mai departe! Dar, cu siguranta, nu te-ai gandit cum vor fi primele voastre zile impreuna!

Si pentru ca bebe nu vine la pachet cu instructiuni de folosire ne-am gandit sa-ti povestim noi cum stau lucrurile!

Daca la materninate asistentele ti-au lasat ultimele ore de liniste si s-au ocupat indeaproape de bebe, acasa iti vine randul sa te ocupi de… cam tot, mami!

Primul scutec schimbat. Si urmatoarele… doua mii!

Stiu! Nu ai mai avut de a face vreodata cu un scutec! Nu stii care e fata, care e spatele, unde trebuie sa vina ariciul! Si mai stiu ca, daca ai avea posibilitatea, ai pune pe cineva sa-l schimbe pe bebe in locul tau! Nu este o proba dificila!

Prima regula este sa-l schimbi pe bebe inainte de a-l hrani! Apoi, spala-l cu apa calduta si gel special pentru nou-nascuti! Incearca sa eviti servetelele umede, ii pot provoca iritatii! Si ca sa nu aveti probleme de acest gen, foloseste creme speciale de protectie pentru zona scutecului! Urmeaza sa prinzi aricii, dar nu prea strans, si asta e tot!

Buricul – ”Bau-Bau” pentru mamici

De la materninate primesti instructiuni clare! Speli sau nu speli bebelusul pana nu-i cade buricul! Pe mine, doamna neonatolog si pediatra m-au indrumat sa-i fac baita fara nicio grija, chiar daca buricul lui bebe nu s-a desprins inca!

De asemenea, fara frica, dupa ce acesta a cazut, sa iau o compresa sterila, putin spirt si sa curat cu miscari delicate zona! Urmeaza un praf de Baneocin si gata!

De la prima baita, la cele mai amuzante balaceli!

La prima baita vei fi crispata, dar vei trece cu bine peste toate temerile! Spala-l pe bebe mai intâi pe corp, apoi pe cap! Maseaza-l usor si apoi clateste-l!

Fii atenta ca apa sa aiba 37-38 de grade Celsius, si nu mai mult sau mai putin! Apoi, sterge-l usor cu un prosop moale! Daca bebe are parul mare, foloseste, pentru a-l usca, o perie cu par natural de capra!

In camera, in mod normal trebuie sa fie 22-23 de grade Celsius, iar la baita in jur de 25-26 de grade!

In primele luni de viata serul fiziologic va fi nelipsit! Cu el vei curata atat ochii, cat si nasucul nou-nascutului! Fiecare ochi se curata cu cate o compresa sterila, din coltul extern, spre cel intern!

Pentru nas, sunt suficiente 1-2 picaturi de ser pentru fiecare nara! Daca puiul tau are mucisori poti folosi ”Batista bebelusului”, un furtun care se ataseaza la aspirator si care il ajuta pe micut sa respire normal!

Atentie trebuie sa le acorzi si urechiuselor! E bine sa nu folosesti bețe igienice, ci coltul unui prosop subtire sau chiar o compresa sterila pentru a le curata! Si, iti vand un pont! Sterge-l pe bebe in spatele urechilor, acolo unde se prelinge lapticul si poate provoca iritatii!

”Nani, nani, puiul mamii” – Cat doarme bebe? Cat doarme mami?

In primele luni nu vei putea să-i faci un program de somn nou-nascutului! Indiferent ca alaptezi sau ii dai lapte praf, sa stii ca esti la cheremul lui, mami! Cand o rasufli usurata ca bebe doarme, tu ai făcut un duș si esti aproape in lumea viselor, atunci puiul tau se va trezi si va vrea sa pape!

Te sfatuiesc, sa dormi in acelasi timp cu bebe! Imediat cum a adormit incearca si tu sa te odihnesti! Uita de facut mancare si curatenie îin primele zile dupa nastere! Daca ai de la cine sa ceri ajutor, cere!

Bebe va dormi in jur de 16 ore pe zi, iar tu, adunat, vreo 5-6 ore!

Este bine ca bebelusul sa doarma pe spate si sa stea pe burtica atunci cand e treaz, pentru a-si intari mușchii gatului! Schimba-i din cand in cand poziția de somn! Eviti astfel aparitia plagiocefaliei, adica aplatizarea unei parti a craniului!

Chiar daca ti se pare greu, nu o sa-ti incapi in piele de bucurie cand iti vei vedea puiul cum gangureste sau cat de frumos zambeste in somn!

Bebe papa! Bebe creste!

Sugarul are nevoie de laptic! De cele mai multe ori, bebe este hranit la cerere! Chiar daca medicii spun sa nu treaca mai mult de trei ore intre mese, dar nici mai devreme de o ora sa nu fie hranit, doar tu stii ce nevoi are micuțul tau, mami!

Ataseaza-l corect la san si el va papa pana se va satura! Dar, este bine ca după 10-15 minute sa schimbi sanul care s-a golit cu celalalt! Astfel eviți ranirea mameloanelor si bebe va primi suficiet lapte!

Daca ii dai lapte praf, respecta indicatiile medicului privind cantitatea de lapte! Un biberon de 90 – 110 ml este suficient pentru fiecare masa!

Sterilizeaza frecvent biberoanele, tetinele si suzetele! Nu vrei ca micutul tau sa se aleaga cu vreun microb!

Nu uita sa-l asezi pe umar pentru a elimina aerul! Altfel, durerile de burtica nu-i vor da pace! Daca bebe are colici, atunci foloseste siropuri de tip Espumisan sau Infacol!

Alte sfaturi!

  • Unghiile bebelului se taie cu o forfecuta speciala, cu varfurile rotunde, indeosebi cand acesta doarme.
  • Bebe nu are nevoie de caciulita! In schimb, sosetele îi vor tine de cald!
  • Nu face curat cu bebe in camera! Praful ii dauneaza nou-nascutului!
  • Nu folosi parfumuri de camera! Bebe poate dezvolta alergii!
  • Evita rănile de mamelon si aftele din gurita lui bebe! Aplica glicerina pe san inainte de alaptare!
  • Nu-l lasa pe bebe sa planga! Ia-l in brate ori de cate ori plange! El are nevoie sa se simta protejat! Iar la tine la piept se simte cel mai confortabil! Iti simte caldura si respiratia! In plus, iti aude inima cum bate și se calmeaza!

Cu timpul vei vedea ca instinctul de mama te va ajuta sa alegi ce e mai bine pentru puiul tau! Iar cea mai mare implinire este sa stii ca micutul tau este fericit! Si asta, in mare parte, ti se datoreaza tie, mami!