Vrei-sa-adopti-un-copil

Vrei sa adopti un copil? Cand stii ca esti pregatita?

A venit momentul in care decizi ca vrei sa ai un copil. Daca insa nu ramai insarcinata dupa ani de incercari, sau pur si simplu nu vrei ca tu sa ii dai nastere, solutia o reprezinta adoptia.

Adoptia este considerata unul dintre cele mai altruiste gesturi din lume, dar vine la pachet cu o serie de riscuri. Esti pregatita sa ti le asumi?

Adoptia unui copil seamana cu o calatorie lunga si uneori solicitanta. La sfarsitul zilei nu stii intotdeauna ce te asteapta. Daca nu te informezi continuu, procesul ar putea sa te copleseasca. Asadar, tine cont de cateva aspecte importante:

  1. Asigura-te ca intelegi ce inseamna sa fii parinte adoptiv. De cele mai multe ori, un copil adoptat necesita o atentie speciala, are nevoie de multa rabdare din partea ta. Copiii cu traume îşi creează un scut astfel încât foarte greu vor arata că au nevoie de iubirea ta, fiind posibil chiar să te respingă în primele luni.
  2. Rezolva-ti propriile traume, nevoi, treci peste doliul provocat de infertilitate. Fii pregatita pentru alte stari imediat dupa incheierea procesului de adoptie.
  3. Daca apartii unei minoritati sexuale sau esti un parinte singur, adoptia ar putea fi ingreunata de birocratie. Intereseaza-te daca se poate.
  4. Intreaba-te ce varsta trebuie sa aiba copilul ce urmeaza sa fie adoptat pentru a se integra cel mai bine in familie
  5. Gandeste-te daca poti avea grija de un copil cu probleme speciale. Stiai ca majoritatea copiilor disponibili adoptiei in tara noastra au nevoi speciale?
  6. Cartile si studiile de specialitate despre meseria de parinte iti pot veni in ajutor. Citeste-le pentru a-ti putea face o idée despre ceea ce urmeaza.

Majoritatea celor ce au adoptat un copil au spus ca atunci cand si-au vazut copilul au stiut ca acela si nu altul, este cel pe care il vor ocroti o viata intreaga. Asculta-ti inima si vei sti ca decizia pe care o s-o alegi va fi cea mai buna.

Written by

Tudose Marian