Top 10 boli ale bebelusului
Primul an de viata al bebelusului vine la pachet si cu intamplari mai putin fericite! Si ma refer aici la cele mai frecvente afectiuni pe care acesta le poate avea pana implineste 1 anisor!
Raceala, gripa, alergiile si febra sunt cateva din problemele cu care te vei confrunta, mami! Dar, nu te ingrijora! Cu rabdare si tratament corect puiul tau isi va reveni!
Hai sa trecem in revista afectiunile posibile ale bebelusului in primul an de viata si cum ar trebui sa actionezi!
RACEALA SI GRIPA
Din cauza sistemului imunitar slabit, copilul sub un an este predispus infectiilor respiratorii! Fiindca organismul micutului nu poate lupta cu virusii si cu bacteriile, atunci, poate oricand sa se aleaga cu o raceală sau gripa! Atentie, mami! Nu confunda gripa cu raceala!
Gripa are manifestari mult mai puternice si urmari mai grave, in caz ca nu e tratata corespunzator! Oricum ar fi, consulta medicul pediatru la fiecare semn aparut: nas infundat, tuse, mucisori, febra! Nu incerca leacuri din batrani si, in niciun caz, nu-i administra antibiotice ”dupa ureche”!
FEBRA
Cea mai mare spaima pe care o poti trage la inceput, este sa-i masori temperatura bebelusului si sa vezi indicele cum creste si parca nu se mai opreste! Febra poate ascunde multe afectiuni, de aceea e bine sa-l monitorizezi frecvent pe nou-nascut!
O crestere usoara a temperaturii corpului nu este periculoasa! Ea poate fi pusa pe seama eruptiei dentare, a unei raceli usoare sau ca urmare a vaccinarii! Insa, daca aceasta creste pe zi ce trece, este recomandat sa mergi cu bebe de urgenta la medic!
Temperatura corpului mai mare de 37 de grade Celsius este considerata febra, insa periculoasa si alarmanta devine cand sare de 39-40 de grade Celsius! Atunci este, deja, urgență medicala.
ALERGIILE
Alergiile au și ele cauze multiple și îl pot acapara pe bebeluș chiar din primele zile de viață! Acesta poate dezvolta alergii la detergent, la parfumul de cameră sau la praf! Mai târziu, odată cu începera diversificării, copilul poate avea tot felul de reacții la alimente și chiar la înțepăturile de insecte!
Chiar daccă simptomele sunt asemănătoare, învață să faci diferența între răceală și alergii! Dacă ceva nu-i priește ceva organismului, atunci nou-născutul se va confrunta cu urticarie, diaree, vărsături, nas înfundat și ochi roșii! Prezintă-te la medic imediat ce sesizezi aceste semne!
VĂRSĂTURILE
Sugarul poate avea frecvent regurgitări și asta este normal! Însă, când acestea sunt asociate cu febră, dureri de burtică, moleșeală și iritabilitate, atunci gândește-te că ar fi vorba despre vărsături! Vomitatul poate fi semnul unor afecțiuni, precum reflux gastroesofagian, alergii la lapte și alimente, infecții, etc., care necesită atenția unui medic!
CANAL LACRIMAL ÎNFUNDAT
Canalul lacrimal înfundat este o afecțiune frecventă care are șanse că se resoarbă natural până la 1 an sau va necesita o intervenție chirurgicală oftalmologică! La câteva zile după naștere poți sesiza lacrimi sau secreție galbenă în jurul ochișorilor!
Din această cauză, de cele mai multe ori, bebe se va trezi cu ochii lipiți! Prima măsură este să te prezinți la medic! În funcție de vârsta copilului și gravitatea problemei acesta va dedice dacă este nevoie doar de masaj, igienă locală și picături de ochi sau de intervenție de sondare a canalului lacrimal.
INFECȚII ALE URECHII
Cei mai predispuși la infecții ale urechii sunt bebelușii! Iar apa este principala responsabilă de declanșarea otitei! Aceasta stagnează în urechea medie și se tranformă în mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor! De aceea, te sfătuim să ai mare grijă în timpul băiței bebelușului și după ce îl usuci! Otita este extrem de dureroasă și se vindecă numai cu trtamentul corect oferit de către medicul ORL!
DIAREEA
Când bebe are mai multe scaune apoase pe zi, înseamnă că are diaree! Această afecțiune este cauzată de viruși, dintre care, cel mai cunoscut și periculos este Rotavirusul! Desigur, asta nu e principala cauză și nu înseamnă că micuțul tău are rotavirus!
De vină pot fi alimentele pe care le primește copilul sau pe care tu le consumi, în timpul alăptării! Dacă problema nu se redresează, apelează la medicul pediatru pentru consult și tratament!
CONSTIPAȚIA
La fel de neplăcută și periculoasă ca diareea este și constipația! Este destul de comună la bebeluși, dar în general, cei alăptați la sân nu au această problemă! Când bebelușii primesc doar lapte de mamă sau lapte praf, pot avea de la 3-4 scaune pe zi, până la 1-2 pe săptămână! Nimic îngrijorător!
Dacă bebe primește alimente solide și nu are scaun mai mult de 4 zile atunci intervine constipația! Micuțul poate avea dureri în timpul încercării de defecare și poate plânge din cauza acestora! În această situație, mergi la medic!
DERMATITA ATOPICĂ
Foarte frecventă la sugari, dermatita atopică este declanșată de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene ca lactatele, fructele cu seminţe, soia etc.
Pielea manifestă mâncărime foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeată, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi. Mergi la medicul pediatru sau dermatolog și acesta va găsi rezolvarea problemei voastre!
ERITEM FESIER
Când puiul tău este roșu și iritat în zona scutecului se poate să fie vorba despre dermatita de scutec sau eritem fesier! Acesta provoacă disconfort și suferiță bebelușului tău, de aceea este bine să acorzi mare atenție igienei organelor genitale!
Dacă scutecul nu este schimbat regulat și bebe nu este spălat cu apă caldă și săpun special există riscul ca acaetsa să se suprainfecteze cu fungi și bacterii! Așa că ai grijă ca fundulețul să fie curat și catifelat, nu roșu și iritat!
Am parcurs împreună principalele probleme pe care le poți întâmpina în primul an de viață al bebelușului tău! Desigur, fiindcă este mic și sensibil, acesta este predispus la tot felul de afecțiuni, pe care trebuie să fii pregătită să le controlezi, mami!
Sănătate, răbdare și putere îți dorim!