Valabilitatea-tincturilor

Valabilitatea tincturilor

Acest articol a aparut in urma unei intrebari trimise pe Facebook pe PM, zic eu foarte justificata. Drept sa spun nu ma gandisem sa scriu despre asa ceva, mai ales ca toate produsele comerciale indica o valabilitate standard, de 2 ani. Termenul de 2 ani este acoperitor pentru conditiile de depozitare nu intotdeauna cele mai bune, hai sa spunem, pentru a se pune la adapost comerciantul.

Cu toate acestea insa, valabilitatea tincturilor creste foarte mult in cazul in care acestea sunt pastrate in recipiente de sticla inchise la culoare si inchise ermetic si la temperaturi constante.

Pe piata noastra se gasesc sticle brune de capacitati diferite: 30 ml, 50 ml, 100 ml etc care au si pipeta, pentru a va ajuta la dozajul corect. Deci cine vrea poate gasi recipiente din sticla de culoare bruna si la preturi, zic eu, foarte accesibile.

Depozitarea sticlutelor, chiar daca sunt inchise la culoare, se face de preferinta intr-o incapere intunecoasa si relativ rece. Daca depozitarea se face la intuneric atunci puteti folosi si sticle/borcane normale.

Pentru cei care locuiesc la casa este mult mai simplu sa gasesti un loc intunecat si racoros, dar pentru cei care locuiesc la bloc, cum sunt si eu, este mai dificil pe timpul verii sa asiguri locul racoros, dar nu este imposibil nici aici sa gasiti un loc care sa nu incomodeze pe ceilalti, sa fie si intunecos si sa aiba o temperatura cat mai constanta in jurul a 22-25 grade C, pe timpul verii. Din fericire pentru mine am gasit acest loc !

Frigiderul este folosit doar cateva zile, dupa prima filtrare, tocmai pentru a obliga eventualele parti de planta sa se decanteze. Doar in aceasta situatie este bine sa puneti tinctura la frigider.

Procedand astfel – solutii inchise etans in sticle inchise la culoare si la loc racoros si cu temperatura oarecum constanta, tincturile vor rezista fara probleme cu mult mai mult de 2 ani de zile !

De aceea, este bine ca pe sticluta/borcanul in care depozitati tinctura sau amestecul de tincturi sa aveti data prepararii, tocmai pentru a localiza in timp „data fabricatiei”. Este bine sa faceti asa, fiindca se poate intampla sa uitati de sticluta respectiva si sa o gasiti intamplator dupa ceva timp.

Asa va veti da seama daca „mai este in termen„! Cu siguranta nu ne vom intoxica (in cazul in care folosim dozajul corect) dar efectul tamaduitor va scadea putin odata cu trecerea anilor.

Un lucru despre care nu se vorbeste este  fenomenul de precipitare care apare la un moment dat. El apare atat la tincturi cat si la infuzie sau decoct.

La tincturi, dupa macerare, eu folosesc o filtrare bruta, apoi cateva zile la frigider pentru decantare, apoi o noua filtrare, de obicei folosind o palnie Buhner cu hartie de filtru pentru filtrare medie si cu toate acestea unele plante inca mai precipita in timp si este normal sa fie asa fiindca sunt compozitii chimice diferite.

Este greu de enumerat care sunt acestea deoarece unele precipita mai mult, altele mai putin, altele aproape deloc, dar le pot enumera pe cele care precipita mai mult: valeriana, echinacea, salvie, galbenele etc.

Precipitarea in timp nu este nicio o problema si nu are legatura in vreun fel cu calitatea curativa a tincturii respective, deoarece precipitatul care se depune pe fundul sticlei este format din constituienti activi ai plantei respective.

La urma urmei poate fi o problema de aspect ! Daca vi se intampla ca un amestec sa precipite si cu siguranta vi se va intampla, atunci nu este nici cea mai mica problema sa agitati sticluta inainte de folosire ! Eu le agit oricum inainte de picurare indiferent de gradul de precipitare.

Precipitatul nu se reintegreaza in solutie, dar din punct de vedere medical nu este nicio problema sa ingerati si acele particule de ordinul zecimilor sau sutimilor de milimetru…

Cu toate acestea, cei care ati cumparat sticlute de tincturi, probabil ati observat ca acelea nu precipita. Nu inseamna ca au fost filtrate mai bine ci „neprecipitarea” este efectul glicerinei care se adauga in tinctura respectiva si care face sa  incetineasca procesului de precipitare sau chiar sa-l stopeze.

Cu siguranta puteti face si dumneavoastra acest lucru daca tineti la aspect !

Glicerina se gaseste pe piata si un litru costa in jur de 40 de lei, asa ca nu e scumpa si nu va mari pretul de productie, mai ales ca pentru 100 ml sunt de ajuns 10-15 picaturi de glicerina pentru a opri o eventuala precipitare a solutiei ! Pe de alta parte nu este niciun pericol de ordin medical in folosirea glicerinei.