Tratamente impotriva alcoolismului
Tratamentele impotriva alcoolismului depind de mai multi factori, in special de cauza care a dus la aceasta stare: dependenta in sine, consecinte somatice sau psihologice ori probleme secundare aparute in momentul renuntarii la alcool.
In cele mai multe cazuri, consumul non problematic nu necesita un tratament specific. Este vorba de consumatorii ocazionali care nu au nevoie de ajutor, ei nu vad alcoolul ca pe o solutie a problemelor, ci pur simplu nu apreciaza corect cantitatea consumata.
Tratamentele impotriva consumului de alcool se impart in 3 categorii:
Medicamente impotriva sevrajului
Aceste tratamente au rolul de a compensa simptomele de sevraj si de a preveni aparitia unei crize de convulsii sau delirium tremens. Ele sunt prescrise si in cazul persoanelor foarte stresate din cauza reducerii consumului de alcool sau din cauza renuntarii totale la acesta, precum si pentru cei care sunt tensionati, in general.
Medicamentele impotriva sevrajului pot fi luate doar cateva saptamani, deoarece provoaca, la randul lor, o dependenta puternica. Si, in plus, pot avea efecte secundare, cum ar fi tulburari de atentie, oboseala, somnolenta si ameteli. Se recomanda sa nu se asocieze cu alcoolul, fiindca isi pot mari pana la de patru ori actiunea anestezica. Un supradozaj cu benzodiazepine, in combinatie cu alcoolul, poate duce la un rezultat fatal.
Medicamente care reduc nevoia de alcool
Aceste medicamente diminueaza dorinta de a bea (dar nu o elimina in totalitate). Aceasta scadere nu apare decat dupa aproximativ 3 saptamani. Tratamentul este prescris, adesea, persoanelor care deja au redus consumul de alcool sau care au renuntat total si vor sa evite revenirea la obiceiurile anterioare. El poate fi prescris si persoanelor care vor sa reduca din cantitatea consumata sau sa renunte la alcool si actioneaza ca un mic protector al creierului impotriva socului provocat de sevraj.
Avantajul acestor medicamente este ca nu prezinta niciun risc dar au, uneori, mici efecte secundare tranzitorii. Printre aceste reactii adverse se numara: greata, dureri de cap, ameteli si diaree.
Medicamente care te fac sa te simti rau atunci cand bei
Aceste remedii nu au efect decat daca sunt luate in mod voluntar. Prin urmare, ele sunt ca o parghie si pot fi ca un ajutor in momentele de slabiciune. Dar, prezinta si un mare avantaj, in sensul ca trebuie sa te decizi doar o data pe zi ca nu vrei sa mai bei si anume in momentul in care iei pastila. Ele nu sunt o solutie pe termen lung, dar pot fi foarte eficiente in momentul in care vrei sa iti schimbi obiceiul de a consuma alcool.