Adevaruri ascunse despre fotografia profesionala

A fi un fotograf profesionist, inseamna ca decizi singur orele la care lucrezi, intalnesti o multime de oameni interesanti si iti valorifici potentialul creativ in timp ce esti platit pentru asta, corect? Ei bine, intr-un fel. Poti, de asemenea, sa fii un contabil, un om de vanzari, director de marketing si un colector de datorii, si, uneori, lucrurile pe care le faci pentru a-ti plati facturile nu sunt dintre cele mai creative. Deci, care este valoarea acestei afirmatii? Cert este ca tot eforul merita, insa fii pregatit pentru a afla si cateva adevaruri neasteptate despre a fi un pro, cum ar fi acestea…

In cea mai mare parte a timpului, nu vei face fotografii. Ai putea crede ca profesionistii sunt pe teren tot timpul, dar adevarul este ca acestia petrec la fel de mult timp, sau poate chiar mai mult, facand si alte activitati: promovarea afacerii, networking, trimitere de email-uri si fiind on-line pe site-urile de socializare. Este nevoie, de asemenea, sa ai un blog proaspat si multe noutati pentru a-ti mentine ranking-ul SEO. Apoi, exista problema banilor, a facturilor, a face conturile si depunerea declaratiilor fiscale tale. Si toate astea inainte chiar de a vorbi despre trasul cadrelor, intalniri, terenuri si proiectii de portofoliu .

Asistentii nu sunt pentru toata lumea. Oamenii aplica pentru roluri de asistent pentru mai multe motive diferite, nu intotdeauna pentru ca sunt interesati de un anumit domeniu sau de procesul de invatare. Nu este neobisnuit sa vezi asistenti stand pe retea cu clientii sau ca sunt prea lenesi ori guralivi. In plus, nici nu conteaza cat de bun asistent este, fiindca oricum vei petrece o cantitate semnificativa de timp instruindu-l cu privire la modul in care faci lucrurile.
A desfasura o activitate independenta nu este ceva „gratuit”. Sansele sa faci un pas hotarator si sa devii un fotograf, depind de faptul ca vei deveni propriul tau sef? E timpul sa nu mai fii ingrijorat ca intarzii dimineata, ca ai pus picioarele pe birou sau ca la pranz ai doua ore de pauza si nici nu mai vrei sa-ti petreci toate serile si weekend-urile recuperand timpul pierdut? Ei bine, a fi propriul tau sef inseamna ca trebuie uneori sa fii strict, sub autocontrol si o persoana orientata spre profit. Nu exista cale de mijloc. Vei avea nevoie de aceeasi cantitate de auto-disciplina ca si intr-un loc de munca stabil, si poate chiar mai mult timp.
Nu stii niciodata ce venituri ai. Iti poti face conturile cu precizie de zecimale in fiecare luna, insa nu vei avea cum sa prezici cati dintre clientii iti vor plati factura sau cat de multi vor apela la serviciile tale pentru prima data. Soldul la sfarsitul lunii va fi, uneori, unul dintre marile mistere ale vietii.

 

 

Written by

Tudose Marian