Tipuri de anestezie folosite la nastere

Tot mai multe femei aleg nasterea cu anestezie, din cauza tolerantei reduse la durere.

Tipurile de anestezii folosite la nastere sunt variate, gravida avand posibilitatea sa opteze pentru ceea ce i se potriveste. Medicii pot oferi sfaturi si recomandari, insa decizia finala este a viitoarei mamici. Exista mai multe tipuri de anestezii, dar una dintre cele mai folosite ramane epidurala.

Asa ca informeaza-te din timp, chiar daca nu vei decide acum, in travaliu nu vei mai avea multa disponibilitate pentru a asculta explicatii.

Anestezia locala presupune administrarea medicatiei anestezice in partea inferioara a corpului, in special in zona pelvina. Are efectul de amortire si de inlaturare a senzatiei de durere la nivel local.

Procedura se aseamana cu cea folosita la dentist cand se anesteziaza gingia pentru scoaterea unei masele. anestezia este limitata la o anumita zona si nu afecteaza tot corpul. Injectiile se fac in mai multe locuri din regiunea vizata.

Cele mai folosite anestezii locale sunt:

 • anestezia nervului rusinos;
 • infiltrarea perineala;
 • anestezia paracervicala.

Anestezia spinala este folosita mai mult cand se impune cezariana de urgenta. Injectarea medicatiei anestezice se realizeaza direct in coloana vertebrala. Mai este cunoscuta si sub numele de rahianestezie. Se realizeaza o punctie, iar acul injectiei este introdus direct in canalul medular.

Datorita injectarii directe si efectul de amortire apare imediat, dar pe o perioada mai scurta de timp decat in cazul epiduralei, pentru ca se administreaza o cantitate mai mica de anestezic.

Anestezia epidurala este un tip de anestezie locala care se administreaza prin montarea unui cateter in coloana vertebrala, in spatiul dintre vertebre. In functie de tipul de anestezic si cantitatea administrata, iti vei simti partea de jos a corpului amortita si durerea contractiilor se va diminua considerabil sau va disparea cu totul.

In functie de experienta anestezistului si de reactia corpului tau, travaliul isi va continua cursul normal si vei putea participa activ la nasterea naturala propriu-zisa.

Durerea contractiilor va disparea, dar vei putea simti in continuare nevoia de a impinge atunci cand simti ca bebe urmeaza sa vina pe lume.

Are insa si cateva dezavantaje:

 • Uneori poate provoca dureri de cap, frisoane, senzatie de voma.
 • Anestezia poate ajunge si la copil (si poate influenta ritmul cardiac fetal).
 • Tensiunea arteriala poate scadea, de aceea copilul trebuie verificat des dupa administrarea anesteziei pentru a vedea daca este suficient oxigenat.
 • Anestezia poate fi prea puternica si poate afecta capacitatea de a impinge la momentul expulziei. Sunt studii care spun ca epidurala scade sansele ca o femeie sa aiba o nastere naturala, fara interventii (forceps, vacuum, epiziotomie, cezariana).
 • Anestezia poate incetini travaliul, eficienta contractiilor, incetinind procesul de dilatatie (dar se poate intampla si invers, relaxare mamei pooate eficientiza contractiile si grabi dilatatia).
 • Se poate intampla ca anestezia sa nu aiba efect.
 • Se poate intampla ca medicul sa nu iti poata monta cateterul.
 • Pentru montarea cateterului este nevoie de prezenta unui anestezist, asa ca asigura-te ca exista unul de garda in momentul in care ajungi la spital in travaliu.