Alimentatia copilului de 1 – 2 ani – Ce mananca bebe de la un an?
Gata, bebe a crescut, iar de acum inainte masa lui va fi din ce in ce mai distractiva pentru el. Mai jos ai cateva sfaturi despre o alimentatie echilibrata, dar tine cont de faptul ca fiecare copil este unic, asa ca adapteaza-i meniul in functie de preferinte, dar mai ales de toleranta la anumite alimente.
Chiar daca a crescut si nu mai este bebelus, laptele joaca inca un rol important in dieta copilului mic. Este cea mai importanta sursa de calciu si vitamina D, substante nutritive esentiale pentru procesul de crestere.
Intre 1 si 2 ani, copilul poate consuma, fara probleme, lapte integral, de preferinta de capra. Consumul zilnic de lapte va fi undeva intre 400-700 ml, in forma integrala sau amestecata, in functie de fiecare copil in parte.
In ceea ce priveste alimentatia solida, copilul tau va incepe sa isi formeze propriile preferinte, pe masura ce ii diversifici si mai mult meniul.
Foarte important este de subliniat fapul ca ritmul de crestere dupa varsta de 1 an este semnificativ incetinit fata de primul an de viata astfel incat si necesarul caloric este mai redus. In medie copilasii cresc cu 200-250 g/luna, respectiv 10-12 cm pe an, pentru o crestere armonioasa fiind nevoie de o alimentatie diversificata care sa includa toate principiile nutritionale.
Necesitatile nutritionale la aceasta varsta sunt diferite de la un copil la altul, insa mai toti au nevoie de unele alimente-cheie in meniu, care ii ajuta sa creasca frumosi si sanatosi.
Trebuie sa existe un echilibru intre Proteine, Glucide ( hidrati de carbon) si Lipide ( grasimi), precum si un aport corespunzator de Fibre ( articol detaliat), Vitamine ( articol detaliat) si Minerale. Nu exista un regim standard, apetitul si nevoile energetice ( numarul de calorii) fiind variabil astfel incat dieta trebuie adaptata fiecarui copilas in parte.
Proteinele
Au un rol esential in procesul de crestere si dezvoltare reprezentand suportul material al vietii; in medie sunt necesare 1-1,2 g de proteine pentru fiecare kilogram, jumatate de origine animala, jumatate provenind din vegetale ( cereale, legume, fructe).
Carne- pui,gaina, curcan, peste , vita, iepure, ficat de pui – 40-60 g zilnic. Incearca sa-i oferi carne sanatoasa, de la animale crescute in curte.
Acestea poate fi oferita la masa de pranz sau cina.
Glucidele
Au un important rol energetic si structural ( creierul, inima, celulele sangvine, muschii nu pot functiona in absenta lor), cele mai importante fiind cele complexe de tipul amidonului din cereale ( grau, porumb,orz, ovaz, secara, orez), leguminoase, cartofi, banane, urmand apoi lactoza, fructoza si galactoza. In medie sunt necesare 10-12 g pentru fiecare kilogram.
Lipidele ( grasimile)
Sunt foarte importante in alimentatia copiilor, avand un rol esential in crestere si dezvoltare dar mai ales in maturarea sistemului nervos, dezvoltarea creierului, precum si in absorbtia unor vitamine ( vitaminele liposolubile: Vit A,D,E,K), pe langa rolul energetic. Provin din carne, lapte, smantana, unt si trebuie folosite cu precautie, evitand carnea grasa, slanina, untura, mezelurile. Uleiul de masline, al carui rol benefic este stiut de toata lumea trebuie sa faca parte din regimul unui copil insa sa nu depaseasca 1-2 linguri/zi.
Iata o varianta de meniu pentru o zi:
mic dejun :
– 200-250 ml lapte ( formula adaptata varstei sau lapte de mama) eventual cu o felie de paine cu unt, pasta de branza, unt + dulceata de casa, pate de casa;
– lapte cu cereale(ideal brute);
– 200-250 ml lapte(formula sau lapte de mama)+ omleta ( dintr-un ou) + o felie paine;
Gustarea 1:
– fructe proaspete ( 100-150 g) – feliute sau piure de fructe cu seminte, cereale; nu se recomanda sucurile de fructe intre mese;
– iaurt natural ( 100-150 g) cu fructe, cereale, seminte adaugate;
– branza de vaci cu fructe /cereale/seminte;
Pranz:
- supa de legume, carne de pui, vita, perisoare ( din pui, vita), galuste de gris, paste ( taietei) – 100-150ml;nu se adauga paine la supa, aceasta aduce calorii suplimentare si va duce la refuzul piureului;
- carne( pui,gaina, curcan ,iepure vita, peste, ficat) – 40-60 g sau 1 oua fiert incorporate in piureul de legume sau alt tip de garnitura ( orez, paste, mamaliguta, sufleu de conopida, cartofi, spanac, musaca, tarte, placinta cu carne, legume, etc) – 100 g ; pot fi servite alaturi si bucatele de legume crude:rosie, castravete, ardei gras pentru a incuraja si consumul de legume crude;
- desert ( optional): cateva bucati dintr-un fruct, compot de fructe, tarta cu fructe, chec , etc.
Gustarea 2:
- fructe proaspete ( 100-150 g) – feliute sau piure de fructe cu cereale/seminte;
- iaurt natural ( 100-150 g) cu fructe, cereale adaugate;
- branza de vaci cu fructe /cereale/seminte;
Cina:
- mamaliga cu branza si smantana – 100-120 g + lapte 200ml
- budinca de macaroane/orez+branza + 200 ml lapte
- cereale cu lapte/gris cu lapte + 200 ml lapte
Incurajeza copilul frecvent sa manance cu lingurita, de pe la varsta de un an, chiar daca la inceput nici nu o baga in seama. Insista si fii perseverenta, iar la nici un an jumate, copilul se va descurca mai bine decat te asteptai.
Apetitul este variabil de la o zi la alta, puternic influentat de programul zilnic si de obiceiurile alimentare ale familiei de aceea rolul parintilor este unul esential, puterea exemplului fiind deosebit de importanta pentru ca cei mici sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase.