Sisteme de climatizare prin pardoseala … inventivitate si performanta pentru o locuinta moderna

Exigentele calitative pe care trebuie sa le indeplineasca spatiul de locuit cresc pe zi ce trece. Si, odata cu ele, si dorinta de a dispune de cele mai moderne mijloace de climatizare a incaperilor.

Astfel, sistemele de climatizare prin pardoseala, aduc cu ele numeroase avantaje: atat economisirea energiei electrice, imbunatatirea calitatii aerului in interior, cat si o tehnologie ecologica, folosita din ce in ce mai des, atat in spatii comerciale, cat mai ales in locuinte confortabile si moderne.

“Aerul conditionat de sub podea” este un tip deosebit de sistem de climatizare, compus din niste tubulaturi prin care circula aerul si a caror principal scop este asigurarea unui confort sporit al spatiului de locuit. Acest tip de sistem de climatizare, care raceste sau incalzeste prin podea, a devenit tot mai popular, castigand teren in fata aparatelor de aer conditionat traditionale, mai ales prin faptul ca distributia aerului se face uniform, pe toata suprafata incaperii.

Iata cateva dintre beneficiile acestei tehnologii:

  • Imbunatateste confortul termic
  • Imbunatateste eficienta aerisirii si calitatea aerului din interior – Sondajele au aratat o rata mai mare de satisfactie atunci cand ocupantii au mai mult control asupra sistemului de incalzire/ racire a spatiilor individuale, iar unele studii au gasit chiar o productivitate mai buna a angajatilor din cladirile care folosesc sistemul de climatizare prin pardoseala. Unul dintre motive ar fi presiunea scazuta a aerului static. De exemplu, atunci cand cineva stranuta, germenii nu se deplaseaza in incapere asa cum ar face-o in cazul unui aer care circula deasupra capului.
  • Reduce nivelul de energie utilizat – acest sistem foloseste o presiune mult mai mica a aerului pentru a incalzi sau raci un spatiu, fata de sistemul conventional suspendat, reducand astfel, puterea necesara de a rula.
  • Reduce facturile pe termen lung – chiar daca depinde foarte mult si de conditiile in care este folosit, specialistii ne asigura ca o reducere a costurilor pe termen lung ar putea fi de minimum 10/15 la suta.

Aer conditionat via distributia prin pardoseala – principalele probleme

Avantajele amintite mai sus pot fi realizate numai printr-o proiectare corecta a acestei tehnologii. Urmatoarele probleme, odata indepartate, sunt cheia catre succesul sistemului de climatizare prin pardoseala. Ca orice aparat de acest gen, si climatizarea prin pardoseala este un mecanism complex, care depinde de o serie de conditii pentru a functiona corect. Ce trebuie sa stim atunci cand ne hotaram sa achizitionam un sistem de climatizare prin pardoseala este ca acestea sunt in primul rand dimensionate pentru a satisface o anumita “incarcatura” din partea casei. Acest tip de climatizare este conceput pentru a avea anumită cantitate de refrigerant si o anumita cantitate de flux de aer prin bobine, asa ca vor trebui respectate si temperaturi stricte de incalzire sau racire, fara a depasi limitele impuse in cartea tehnica. In orice caz, constructorul sau arhitectul care se va ocupa de proiectul dumnoeavoastra va va putea raspunde la toate intrebarile legate de sistemul de climatizare prin pardoseala.