Evitarea problemelor cu instalatia electrica

Minimizarea problemelor comune care apar in timpul utilizarii instalatiei electrice este o chestiune destul de simpla, cel putin in aparenta. An de an, mii de incendii din intreaga lume sunt rezultatul unor probleme comune ale  instalatiilor electrice. In momentul in care unele case mai vechi sunt renovate, instalatia electrica din interiorul constructiei intra si ea in revizie generala. Din pacate insa, unele prize electrice sunt instalate fara o impamantare corespunzatoare atunci cand sunt inlocuite sau adaugate. Aceasta este o eroare, pentru ca, in cazul unui scurtcircuit, placa de acoperire se poate infierbanta si arde. Iata cateva dintre problemele electrice care apar celmai des si cum pot fi acestea evitate in timpul procesului de renovare.

Incastrarea cutiilor electrice sau a panourilor de electricitate – Uneori, adaugarea de panouri pe peretele unde sunt asezate aceste dispozitive poate constitui o incalcare a conditiilor impuse de furnizorul de energie electrica. Si pe buna dreptate, electricienii nu recomanda nici ei folosirea acestora, considerand ca ar putea dauna panoului electric, cauzand chiar probleme grave.

Cabluri neasigurate in mod corespunzator – Uneori, problemele cu electricitatea pot aparea atunci cand cablurile sunt stranse prea tare si ingramadite pentru a asigura treceerea lor prin stifturi sau grinzi. Firul poate fi sever deteriorat, daca nu este atasat in mod corespunzator.

Dimensiunea cablului – este una dintre cele mai frecvente probleme si chiar una dintre cele mai periculoase. Folosind cabluri de dimensiuni necorespunzatoare, fie ca este vorba de grosime fie de lungime, poate duce la supraincalzirea firului.

Protejarea cablurilor – Lasate neprotejate, cablurile pot fi deteriorate in timp. De aceea, cablul electric trebuie sa fie acoperit si protejat mai ales in cazul in care este expus intr-un loc cu trafic intens, dar si in cazul in care este expus la conditii meteorologice aspre.

Cabluri UF – este recomandat ca astfel de tipuri de cablu sa fie protejate intr-un canal. Acest cablu este utilizat in mod obisnuit pentru a aduce curent catre alte zone sau incaperi, iar adesea este folosit ca un fir neizolat, riscand sa fie deteriorat.

Conectorii – Un astfel de conector trebuie sa fie utilizat pentru a proteja cablul de suprafete metalice care l-ar putea deteriora, cauzand un scurt-circuit.

Racordarea – Amintiti-va ca fiecare fir are functia sa, curent direct sau de la sol. De aceea, fiecare dintre ele trebuie sa fie racordate in mod corespunzator si nu lasate fara conexiune.

Inlocuirea firelor electrice – nu inlocui niciodată un dispozitiv cu doua fire cu unul cu trei fire fara a le converti initial printr-un dispozitiv special.

Si, cel mai important dintre toate, nu uitati sa respectati toate recomandarile si standardele impuse de compania de electricitate furnizoare.