Necesarul electric din baie

Baile sunt spatii umede, iar cand vine vorba de cabluri si electricitate au nevoi speciale. Iata tot ce trebie sa stiti pentru a instala cabluri electrice corespunzatoare, pentru a acoperi dispozitivele de iluminat, despre fluxul de aer si tot ce tine de siguranta electrica in baie. Pentru a va asigura integritatea, totul, de la corpuri de iluminat etanse in zonele pentru scaldat la ventilatia eficienta pentru functionarea prizelor ar trebui sa fie respectate si montate corect.

Lumina – Stim cu totii ca baile tind sa fie unele dintre cele mai intunecoase camere ale casei. Din acest motiv, o multime de lumini ar trebui sa fie pozitionate in aceste zone pentru a asigura suficienta lumina, dar si pentru a lumina anumite obiecte de inters ca oglinda, cabina de dus, dulapurile sau cada de baie. Iar cand discutam despre zonele apoase, cum ar fi cazile, cabinele de dus, jacuzzi si alte asemenea, trebuie sa avem grija deosebita la etansarea si acoperirea dispozitivelor de iluminat care functioneaza cu energie electrica si de care este nevoie pentru a ne permite sa vedem si sa le folosim in siguranta. Oricare ar fi tipul de lumini folosite, candelabre sau aplice, acestea ar trebui sa fie plasate deasupra sau in jurul zonei oglinzii, pentru a permite un iluminat amplu, care sa straluceasca catre utilizator atunci cand o foloseste pentru machiaj, aranjat parul sau barbierit. Intrerupatoarele acestora pot fi pozitionate langa chiuveta sau in apropierea usii de intrare, insa, in orice caz, departe de apa, la cel putin sase metri.

Ventilatoare si aerisitoare – Baile sunt cunoscute ca fiind spatii cu umiditate mare, iar unele nu au ferestre pentru a elimina umezeala si mirosul mai putin dorit din zona de toaleta. In aceste cazuri, un ventilator de evacuare in baie va scoate umezeala din incapere, iar unele modele vin chiar cu un incalzitor incorporat care sa si usuce in timpul aerisirii.

Prizele – Este recomandabil sa amplasati prizele sub chiuveta si nu deasupra acesteia pentru a nu atarna diverse cabluri peste zona in care curge apa. Prizele folosite in bai ar trebui sa aiba impamantare si 20 amp, pentru a furniza energie uscatoarelor de par, ondulatoarelor, aparatelor de ras si altor obiecte electrice asemanatoare care ar putea fi necesare in baie. Puteti opta pentru o priza dubla, care sa va asigure loc suplimentar in cazul in care este nevoie sa folositi mai multe aparate in acelasi timp.

Distributia corecta a circuitului electric – Iluminarea si ventilatia, chiar daca ambele sunt electrice, ar trebui separate prin intrerupatoare diferite, pentru a nu supraincarca circuitul electric. Aceasta este tehnica corecta.

Chiar daca unele lucruri va par acum nejustificate, de fapt, sunt doar masuri de siguranta suplimentare, menite sa-ti asigure atat confort, cat si integritate.

 

Written by

Tudose Marian