Dezvoltarea bebelusului pe luni

Au trecut noua luni si te-ai documentat temeinic despre ce se intampla in fiecare stadiu al sarcinii! Acum, ca ai facut cunostinta cu minunea ta trebuie sa stii cum vor decurge lucrurile in urmatorul an! Asa ca ti-am pregatit cele mai importante detalii despre etapele dezvoltarii bebelusului pentru 12 luni!

Inainte de a trece la povestit trebuie sa-ti fac o precizare! Fiecare copil creste si se dezvolta in propriul ritm! Nu te ingrijora ca bebelusul vecinilor are deja dintisori, sta bine in fundulet, ia mai mult in greutate si al tau nu! Ai rabdare si vei avea parte de bucurii la fiecare etapa, atunci cand bebe o va parcurge!

PRIMA LUNA

Chiar dacă ai citit sute de informatii si ai fost pe la diferite cursuri de puericultura, parca tot nu stii de unde săa incepi treaba cu bebelusia! Este luna de acomodare cu nou-nascutul si totul ti se va parea greu! Alaptarea, somnul, schimbatul scutecelor si baita vor fi principalele voastre activitati! Bebe ar trebui sa ia in greutate in prima luna aproximativ 800-1000g!

LUNA 2

Ai inceput sa te acomodezi si sa interactionezi tot mai mult cu micutul tau! Este perioada in care vei experimenta tot felul de tehnici de calmare a durerilor de burtica si a plansului! Este posibil sa acumulezi restante la somn din cauza colicilor celui mic! Daca ai un copil cuminte te poti simti o norocoasa! Exista, insa, si cazuri in care nimic nu il poate linisti pe bebe! Si va plange, va plange si iar va plange! Nu uita, in schimb, sa-i faci vaccinul de doua luni!

LUNA 3

Este perioada in care bebe isi poate tine singur capsorul, fiindca muschii gatului sunt mult mai puternici! Acum poti sa spui ca bebe are cat de cat un program de somn si de masa! Cand sta pe spate bebelusul tau da din manute si cu picioarele pedaleaza continuu! Zambeste tot mai des si scoate multe sunete amuzante!

LUNA 4

De acum puiul tau chicoteste si rade in hohote! Isi descopera manutele, le studiaza atent si incepe sa prinda lucrurile din jur! In principiu, noapte doarme 5-6 ore fara intrerupere! Ochii încep sa-si stabilizeze culoarea! Bebe vede mult mai clar si la distante mai mari! Ai grija! De pe acum, bebe va incepe sa se rostogoleasca! Tot acum trebuie sa treceti pe la medicul pediatru pentru vaccinare!

LUNA 5

Acum puiul tau ar trebui sa aiba dublul greutatii de la nastere! Vei fi tare incantata sa auzi primele silabisiri: ”da-da”, ”ga-ga”, ”ng-ng”și chiar ”ma-ma” sau ”ta-ta”! În această perioadă se întoarce după orice zgomot și se întinde după jucării! Sunetele puternice îl pot speria și poate începe să plângă imediat!

LUNA 6

La mulți ani! Sunteți împreună de jumătate de an și puteți sărbători cu primul piure de morcovi! Da! E timpul să începeți diversificarea! Bebe capătă forță și reușește să stea singur în funduleț! Jocul ”cucu-bau” îl va amuza! Se rostogolește spontan și va începe să se târască pe burtică! Dacă devine agitat și salivează mult, așteaptă-te la erupția primilor dințișori de lapte! Recunoaște membrii familiei și chiar îi răsplătește cu câte un zâmbet!

LUNA 7

Bebe este dornic să ajungă la obiectele din jur și să exploreze locurile în care se află! Așa că va face tot posibilul și va experimenta noi mijloace de cucerire a spațiului! Fie va porni de-a bușilea, fie va face primii pași, ținut de mânuțe! Sunteți în proces de diversificare și bebe testează alimente noi!

LUNA 8

Ehe! Acum vei sta cel mai mult aplecată, mami! Puiul tău capătă experiență în privința mersului, însă îi va fi puțin teamă să se desprindă de mâinile tale! E momentul să schimbați poziția de înălțime a pătuțului, fiindca bebe va fi fascinat să se ridice la înălțime și oricând poate face ”buf”! Începe reticența față de străini! Apasă pe butoanele jucăriilor fiindcă știe că acolo va cânta muzica!

LUNA 9

Momentele frumoase trebuie aplaudate! Bebelușul învață acum să bată din palme și să facă cu mâna! Se plictisește repede, are nevoie de activități captivante mereu! Răsfoiește cărțile pentru copii și analizează cu atenție imaginile! Vrea să țină singur obiectele, să mănânce singur, chiar dacă nu nimerește gurița!

LUNA 10

Începe aventura escaladării! Puiul tău face pași în jurul mesei, vrea să urce și să coboare scările! Manevrează cu ușurință jucăriile! Îi place să vadă jucăriile cum cad și apoi să le recupereze! I se formează reflexul de a mesteca mâncarea în toată gurița! Ține singura cana cu apă! Face ”pa!-pa!” și se va opune atunci când nu-i convine ceva!

LUNA 11

Înțelege cam tot ce spui! Te strigă clar ”mama”! Este foarte precis în mișcări! Ridică piciorul când îl îmbraci cu pantaloni și scoate mâinile din mâneci! Trage de șoșete și se descalță ușor! Nu uitați să treceți pe la vaccin!

LUNA 12

Bebe este omuleț în toată firea! Face pași și prinde super viteză când merge de-a bușilea! Răspunde la nume! Oferă lucruri dacă i se cer! Suprapune cuburi! Acum trebuie să aibă de 3 ori greutatea de la naștere și înălțimea între 73 și 80 de centimetri! De obicei, la un an copilul are 4 sau 6 dințișori!

Felicitări mami, pentru că bebe a parcurs cele 12 luni atât de frumos și de armonios! Acum vă pregătiți să rupeți turta sau să tăiați moțul! Așa că, vă urăm la mulți ani și petrecere frumoasă!