Sunt insarcinata. Cum imi aleg doctorul?

Medicul ginecolog pe care il alegi pentru a avea grija de tine in timpul sarcinii si pentru a naste cu el, are un impact puternic asupra sanatatii tale si a fatului.

Este vorba de cel care te face sa te simti cel mai confortabil si cu care simti ca poti comunica cel mai usor. Intr-adevar, prioritare sunt siguranta ta si a bebelusului tau, insa si confortul psihic pe perioada sarcinii conteaza.

Nu toti ginecologii sunt si obstetricieni. Ginecologul este medicul care te poate ajuta in perioada de preconceptie si in timpul sarcinii (cu analize, recomandari, teste), dar nu te asista neaparat si la nastere sau dupa aceea.

Un obstetrician este specializat in nasteri si in ingrijirea postnatala, asa ca alege de la inceput un medic cu ambele specializari.

Un criteriu important de selectie a medicului este reputatia si portofoliul de cazuri si experiente. Fa-ti o lista cu recomandari de la apropiati sau cunostinte. Daca ai prietene mamici, intreaba-le de medicul care a avut grija de sarcina lor si despre cum li s-a parut experienta.

Cauta-i apoi pe internet si vezi ce au scris mamicile pe forumuri si ce reputatie au acestia printre ele. Fii constienta insa ca majoritatea oamenilor sunt subiectivi atunci cand scriu despre cele intamplate lor.

Dupa ce iti faci o lista cu top 3 sau 5 medici care ar intra in preferintele tale, incepe sa dai telefoane si sa stabilesti intalniri cu ei. Prima impresia pe care ti-o lasa un medic dupa ce vorbesti cu el conteaza destul de mult in decizia pe care trebuie sa o iei.

In functie de raspunsuri si de modul in care ti se adreseaza, vei sti exact care ti se potriveste si care este cel mai potrivit ginecolog sau obstetrician pentru tine.

Cheltuielile din sarcina depind mult de medicul pe care l-ai ales. Sunt insa si variante gratis, important este sa te informezi din timp. De exemplu, morfologiile fetale facute la Spitalul Filantropia din Bucuresti nu costa nimic, cat timp vii cu adeverinta de salariat, trimitere de la medicul de familie si te programezi pentru ele in avans cu o luna.

Un obstetrician, pentru a avea o relatie adecvata cu viitoarea mama (si cu tatal!) trebuie sa fie capabil sa stabileasca o tripla relatie: cu mama, copilul si starea de inter-relatie dintre mama si fat. Exista boli care apartin doar mamei, afectiuni specifice fatului si, foarte interesant, conditii medicale ale mamei si fatului impreuna.

Medicii ar trebui sa acorde pacientilor dreptul ca acestia sa se indoiasca. Niciodata nu ar trebui lasati pacientii sa plece din cabinet fara sa li se fi raspuns la toate intrebarile.

Pacientul are dreptul sa-l opreasca pe medic, sa-i spuna ca nu a inteles un anumit lucru si ca inca mai are o intrebare pentru el. Medicul poate fi ocupat sau foarte ocupat, insa in momentul consultatiei “este ocupat” cu pacientul din fata lui.

In acel moment, acesta este cel mai important pacient din practica lui, indiferent cat dureaza consultatia. Iar pacientul ar trebui sa simta acest lucru!

Femeia insarcinata doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei si de obicei va sti inca de la prima intalnire daca acela va fi medicul ei obstetrician. Dincolo de toate examenele pe care le da, medicul obstetrician va trebui sa treaca examenul instinctului matern.