Sunt insarcinata. Ce metoda de nastere sa aleg?
Pe tot parcursul sarcinii, daca totul decurge bine si nu sunt probleme, este normal sa te gandesti care este cea mai buna si mai sigura metoda de a naste, atat pentru tine cat si pentru bebelus.
In zilele noastre exista mai multe metode de nastere ce pot fi alese de o viitoare mamica, in functie de starea sa de sanatate, de evolutia sarcinii, insa si de preferintele sale personale.
In ultimii ani, nasterea prin operatie cezariana este cea mai frecventa , dar se inregistreaza totusi o popularitate a nasterii naturale, doar prin metode de relaxare, fara interventii medicinale. Noi le-am ales pe cele mai populare.
1. Nasterea naturala
Nasterea naturala a fost mai putin aleasa in ultimii ani, in principal din cauza travaliului indelungat si a durerii, insa ramane cea mai indicate, daca nu sunt alte probleme, bineinteles. Nasterea naturala e cea mai sanatoasa si pentru mama, si pentru fat. In plus, iti revii repede si lactatia se declaseaza imediat. Cat despre durere, poti face anestezie epidurala, si atunci nu mai este atat de intensa.
Singurul inconvenient poate fi epiziotomia, incizia facuta in perineu pentru a mari vulva, permitand astfel trecerea mai usoara a bebelusului prin canalul de nastere. Dar, oricum, aceasta se va vindeca mai repede decat operatia de cezariana.
Avantaje
- Recuperarea este mult mai rapida decat in cazul operatiei de cezariana.
- Dupa nasterea normala, vei merge mai usor si iti vei putea ingriji mai bine bebelusul decat dupa cezariana, dar nu este o regula
- Vei putea alapta bebelusul imediat dupa nastere.
- Copilul nu va avea probleme de respiratie, deoarece prin nasterea naturala elimina tot lichidul amniotic din plamani.
Riscuri
- Muschiul vaginal isi poate pierde tonusul.
- in cazuri extrem de rare, cand travaliul este foarte lung, exista riscul ca bebelusul sa nu primeasca suficient oxigen, iar asta poate duce la probleme neurologice.
2. Nasterea prin operatie cezariana
A fost si inca este o metoda de nastere moderna preferata de multe viitoare mamici. Medicul efectueaza o incizie a pielii, grasimii si muschilor din partea inferioara a abdomenului pentru a ajunge la bebelus. Micutul este preluat de catre asistente, iar medicul va elimina placenta. apoi, muschii si pielea sectionata vor fi cusute si urmeaza recuperarea.
Nasterea prin operatie cezariana nu este mereu o alegere, ci se impune in anumite situatii: cand cordonul ombilical e incolacit pe gatul bebelusului, cand ritmul cardiac al micutului nu este regulat, cand bebelusul nu primeste oxigen suficient, cand este pozitionat invers, cand micutul are o anomalie, cand viitoarea mama sufera de o infectie, cand travaliul se prelungeste si cervixul intarzie sa se dilate, cand se manifesta preeclampsia, cand vorbim de o sarcina multipla.
Avantaje:
- nu vei trece prin durerile travaliului si ale nasterii si in timp scurt iti vei tine bebelusul la piept
- riscul este minim, in general, bebelusul fiind nascut fara vreo dificultate;
- vei sti ora nasterii, iar asta te poate face sa te simti in siguranta
- nu vor fi probleme de tipul rupturilor vaginale sau a epiziotomiei (ce afecteaza viata sexuala);
Dezavantaje:
- nasterea ar trebui sa fie un proces natural care nu necesita asemenea interventii daca femeia si fatul sunt sanatosi;
- mamicile doresc sa nu simta durerea nasterii – insa vor resimti durerea mare a recuperarii de dupa incizie;
- cezariana, in special daca mamica este complet anesteziata, impiedica formarea imediata a legaturii intre mama si copil, acesta e luat spre ingrijiri ulterioare, iar mamica e dusa la recuperare;
- unele mamici chiar declara ca se simt goale, pustii, nu si-au trait nasterea, nu au facut nimic ele insele si asta le intristeaza, se pare ca satisfactia de a fi devenit mama resimtita dupa o astfel de nastere este mai mica;
3. Nasterea in apa.
Se pare ca apa calda reduce durerile mamei, grabeste dilatarea si scurteaza travaliul. Iar copilul ajunge dintr-un mediu lichid (uterul mamei) in alt mediu lichid, acest lucru reducand considerabil stresul resimtit de bebe la nastere. Pentru ca in momentul nasterii fatul respira prin cordonul ombilical, nu exista riscul sa inghita apa din piscina in care vine pe lume si sa se inece.
Avantaje:
- Datorita apei calde, contractiile sunt mai dese si mai putin dureroase.
- Nu e necesara administrarea de analgezice sau efectuarea anesteziei.
- Epiziotomia nu se face decat in cazuri exceptionale, deoarece tesuturile pelvine sunt mult mai relaxate in apa si permit trecerea fatului mai usor.
- Apa calduta ajuta bebelusul sa se acomodeze in mediul exterior uterului.
- Contactul copilului cu mama se face imediat dupa nastere.
Riscuri:
- Daca nu se face o igenizare corecta a apei si a bazinului in care va avea loc nasterea, exista un risc ridicat de infectie pentru mama si bebelus.
- Apa poate fi contaminata in timpul nasterii de diverse materii eliminate in timpul contractiilor, cum ar fi scaunul fetusului, prezent in lichidul amniotic, iar asta poate duce la infectii intrauterine (in cazul mamei) sau la pneumonie (in cazul nou-nascutului)
4. Tehnica Leboyer
Obstetricianul francez, Frederick Leboyer, autorul cartii “Nasterea fara violenta”, cerde ca bebelusii ar trebui tratati mult mai delicat la nastere si imediat dupa. Astfel, el promoveaza iluminatul onscur si reducerea zgomotului in sala de nasteri.
Teoria lui este aceea ca bebelusii nu ar trebui supusi unor tehnici inutile, cum ar fi aspirarea nazala sau curatarea ochilor cu picaturi cu nitrat de argint imediat dupa nastere, ci pus pe abdomenul mamei pentru a facilita apropierea.
El este de parere ca nu trebuie taiat cordonul ombilical decat la 5 minute dupa nastere, iar apoi micutul trebuie pus in apa calduta pentru a facilita trecerea din uter in lume.
5. Nasterea acasa
In principiu, orice femeie care isi doreste sa nasca acasa ar trebui sa o poata face. Evident, singurul factor care trebuie sa te faca sa renunti la aceasta idee este siguranta ta si a bebelusului tau, in cazul in care unul dintre voi are anumite probleme de sanatate. Insa, daca sarcina ta a decurs normal, esti sanatoasa, bebelusul se dezvolta normal si sarcina a ajuns la termen, teoretic poti naste acasa.