Trsteno – Pentru Boemi. Păreri despre acest loc magic

Dupa 2 zile petrecute in Plitvice, 2 zile in Pag, 2 zile in Stanigrad Paklenica, 2 zile in Murter si 3 zile pe Makarska Riviera a venit timpul sa ne indreptam incet incet cat mai spre sud, aproape de Dubrovnik, cat mai aproape de drumul de intoarcere spre casa.

Nu am vrut sa ne cazam in Dubrovnik fiind un oras mare si aglomerat. Asa ca am inceput sa ne oprim cu masina din loc in loc sa vedem unde ne place. Nu ne-a placut la Slano, primul pe care-l ochisem pe harta, dar ne-am oprit pentru o cafea si un pranz.

Deja aveam emotii pentru noua locatie. Sistemul meu de adaptare nu mai dadea randament.

Cum am pus piciorul in Trsteno am simtit ceva magic, am zis „gata, asta e!”La fiecare pas ne minunam. Nu stiam nimic despre acest loc, nu gasisem nimic de citit despre el si nici acum nu stim mare branza, dar am fost de-a dreptul fascinati.

Trsteno este o asezare mica situata pe drumul principal intre Orasac si Slano

Trsteno este o asezare mica situata pe drumul principal intre Orasac si Slano, avand circa 237 de locuitori. Aici se afla cel mai vechi arboretum din acesta parte a lumii, un fel de gradina botanica specific meditareeana.

Este renumit pentru colectia de plante exotice si meditareene. Parcul a fost fondat de catre familia nobila locala Gozze, in zona de vara a resedintei. Capitanilor de nave li se cerea sa aduca seminte si plante din calatoriile lor.

Nu se cunoaste data exacta a arboretum-ului, dar se stia de existenta lui in anul 1492.

In prezent arboretum-ul este considerat monument al naturii, protejat si poate fi vizitat. Toata locatia Trsteno este bogata in vegetatie si arbori imensi, unii avand 400 de ani. Este un loc boem, putin cunoscut, cu cativa turisti trecatori, printre care cei mai multi francezi. Ne-am dat noi seama, in acesta vacanta, ca acolo unde-s francezi trebuie sa fie ceva fain.

Aicic s-a filmat unul din serialele din Game of Thrones ( am aflat ulterior din intamplare uitandu-ne la film)

Este un singur camping in Trsteno, dar foarte fain, tocmai din cauza ca se afla intr-un loc atat de deosebit. Nu este deloc aglomerat, cu multa umbra si poti sa-ti pui hamacul unde vrei. Liniste din plin.

Daca nu vrei la cort, sunt cateva vilute superbe care te fac parca sa te intorci in timp. Drumul la plaja este artistic, cobori abrupt o alee ingusta pavata, printre case nobile inconjurate de o vegetatie exotica rar intalnita. Arhitectura este baroc – renascentista cu forme romatice. Dupa o coborare lunga pana in micul port, numit plaja, incepi sa te simti ca in propria resedinta regala.

Trsteno a suferit importante pagube

Trsteno a suferit importante pagube si jafuri in timpul Razboiului Croat de Independenta, cand s-au lansat o serie de atacuri aeriene, distrugand o mare parte din arboretum si aducand pagube partiale resedintei de vara. In anul 2000 parcul a fost în continuare grav afectat de către un incendiu de pădure în timpul unei secete,  când în jur de 120.000 de metri patrati au fost pierduti în foc.

Cu toate acestea locul este inca fascinant si te face sa te simti intr-un fel. Iti pune la incercare toata latura visatoare, artistica si creativa.