retea calculatoare

Tot ceea ce trebuie sa stii despre retelistica

Retelistica este intr- adevar un domeniu destul de complex si pe care nu il poti intelege cu adevarat decat dupa ce il studiezi indeajuns. Insa in acest articol vreau sa va vorbesc pe scurt despre ceea ce inseamna retelistica si despre lucrurile cu care se ocupa aceasta. Mai pe intelesul vostru, retelistica este domeniul care se ocupa cu crearea de retele de calculatoare. Ce este o retea de calculatoare probabil ca stiti foarte bine, insa haideti sa aprofundam si aceste lucruri putin.

Care este rolul unei retele?

O retea de calculatoare, are rolul de a lega mai multe calculatoare intre ele, insa ceea ce probabil foarte multi dintre voi  nu stiti, este ca exista destul de multe tipuri de conexiuni prin care calculatoarele se pot conecta intre ele. Iar astfel vreau sa va spun ca exista mai multe tipuri de retele, printre care se numara: retea personala, retea locala, retea academica, retea metropolitana, retea de arie larga si retea globala. Acestea sunt cele mai cunoscute si populare tipuri de retele din lumea intreaga, asa ca haideti sa aflam cate ceva despre fiecare dintre ele.retea calculatoare

Reteaua personala sau Personal Area Network ( PAN) se foloseste de obicei pentru conectarea catorva calculatoare intre ele. O astfel de retea are o raza de actiune destul de mica, aceasta nedepasind 9 metri, iar pentru realizarea ei se folosesc de obicei magistrale USB.

Reteaua locala sau Local Area Network, pe care cei mai multi o folosim, se foloseste de obicei pentru conectarea intre ele, a unor calculatoare dintr- un birou sau chiar dintr-o locuinta. O retea de tip Local Area Network se bazeaza pe tehnologia Ethernet. Crearea unei retele de tip LAN se poate face destul de simplu, dupa cum stiti foarte bine multi dintre voi, chiar cu ajutorul unui router.

Despre reteaua academica sau Campus Area Network va pot spune ca reprezinta o retea de LAN- uri interconectate, extinsa pe o zona limitata. Iar aici va pot da ca exemplu universitatile, deoarece in acestea este cel mai des folosita o astfel de retea.

Reteaua metropolitana sau MAN este o retea de intindere mare, care poate cu adevarat sa acopere un intreg oras. O astfel de retea este mai des folosite pentru legaturi wireless sau cu fibra optica.

Reteaua de arie larga sau Wide Area Network poate fi definita ca o retea de transport de date, care are cu adevarat puterea sa acopere zone foarte mari, iar cand spun acest lucru ma refer la orase, tari si chiar continente.

Reteaua globala sau Global Area Network are rolul de a defini comunicatia intre mai multe retele de tip WLAN. Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca o astfel de retea are acoperire prin satelit.