Testarea unui circuit electric

Daca gandul de a lucra la un circuit electric iti da fiori, iar frica ca acesta ar putea fi inca incarcat cu energie nu te lasa sa-ti faci treaba, atunci investitia intr-un multimetru, voltmetru sau un tester cu lumina neon, ar trebui sa fie primul pas. Aceste instrumente sunt relativ ieftine si te pot proteja de socurile electrice.

Testerele si cum functioneaza acestea

Testerele neon, voltmetrele si marcatorii constau intr-un tub de neon, care este atasat la doua piste utilizate pentru verificarea unui circuit. Cand impingi cei doi conducatori intr-o priza, becul se va aprinde daca circuitul este incarcat sau nu se va aprinde atunci cand circuitul este mort sau fara energie electrica.

Multimetrul este un dispozitiv care vine insotit de un afisaj analog sau digital. Acesta nu numai ca testeaza prezenta energiei electrice, dar face si masuratori in ohmi, amperaj si timp, afisand rezultatele pe un ecran. Intotdeauna verifica sa vezi daca testerul functioneaza in mod corespunzator prin verificarea unui circuit care stii ca functioneaza cum trebuie inainte de a trece mai departe. Pentru a verifica suplimentar ca o priza chiar este moarta, scoate capacul si testeaza suruburile de pe partile laterale ale prizei.

Prizele si testarea lor

O priza tipica are trei gauri integrate in aceasta. Slotul drept mai scurt este cel care conduce curentul. Slotul drept mai lung este cel neutru, iar cel care arata ca o gaura sau un cerc mic este impamantarea. Pentru a testa prezenta energiei electrice, atasati conexiunea dispozitivului intre slotul conducator si impamantare. In cazul in care circuitul este in lucru si ai conexiune buna, testerul se va aprinde. La fel si in cazul plasarii intre cele doua sloturi drepte.

Testarea intrerupatoarelor

Pentru a testa un comutator, scoate capacul si verifica unul dintre suruburile de pe partea laterala a comutatorului de sarma de cupru sau cutia de metal. Sa ai in vedere ca aceasta caseta poate sa nu fie impamantata, mai ales daca este o cutie de plastic.

Testarea corpurilor de iluminat

La verificarea cablurilor corpurilor de iluminat, stinge lumina si foloseste un creion electric pentru a vedea daca circuitul electric functioneaza sau nu. Aceste dispozitive, sub forma de creion, au in capat un bec care lumineaza  atunci cand il tii pe un fir prin care trece curent electric. Pentru o dubla verificare in acest caz, poti inchide sursa de energie electrica si scoate sarmele si firele, atat cele negre cat si cele albe, neutre, si separa-le astfel incat sa nu se atinga una de alta. Testeaza apoi prezenta curentului intre ele cu un voltmetru sau un tester neon. Mare atentie sa nu atingi firele expuse. Voltmetrul ar trebui sa aratein jur de 120 de volti, daca circuitul functioneaza corect.