Clasificarea piscinelor

Piscinele pot fi de mai multe tipuri in functie de destinatie si de utilitate. Astfel avem piscine private si publice, piscine pentru copii, care pot fi gasite si in piscinele complexelor hoteliere dar si in piscinele private. In afara de acestea mai avem piscine pentru competitii sportive, de antrenament, piscine incalzite pentru relaxare si terapie cum ar fi bazinele pentru hidromasaj, piscinele oceanice, cele care dau iluzia infinitului, piscinele naturale si cele cu intrare gradata in apa. In cele ce urmeaza, vom aborda piscinele pentru competitii pana la cele cu intrare gradata in apa.

Piscinele pentru competitii au dimensiuni standard de 25 sau 50 de metri si trebuie sa aiba cel putin 1.35 metri in adancime. De regula, piscinele sportive sunt interioare si incalzite, ceea ce permite utilizarea lor in orice perioada a anului. Caracteristicile unui bazin de inot olimpic sunt 50 de metri in lungime, 25 de metri in latime, divizat pe 8 culoare de 2,5 metri fiecare. Apa pentru un bazin olimpic de inot trebuie mentinuta la intre 25 si 28 de grade, iar luminozitatea trebuie sa fie reglata si ea. Spre deosebire de piscinele pentru competitii, unde adancimea are cel putin 1.35 de metri, la un bazin olimpic trebuie sa aiba cel putin 2 metri. Piscinele pentru antrenamente au inceput sa castige in popularite incepand cu ultimii 20 de ani. De regula sunt piscine cu dimensiuni de 2.5 metri pe 5 metri in care persoana trebuie sa inoate impotriva unui curent generat artificial, sau impotriva fortei de prindere a unor mecanisme.

Piscinele incalzite sau bazinele de hidromasaj sunt folosite cu precadere in zone cu piscine pentru inot sau in centre pentru fitness. Bazinele de hidromasaj sunt de regula construite din ciment cu un interior tip mozaic. Incepand cu anii ’80, bazinele pentru hidromasaj au devenit populare putand fi cumparate din magazine pentru piscine sau de pe internet.

Piscinele oceanice au aparut pe la inceputul secolului 20 in Australia, construite pe malul unui ocean, in care apa circula prin piscina prin maree. Piscinele oceanice variaza in dimensiuni, unele avand o lungime de 25 de metri, iar altele de 50 de metri.

Piscinile infinite sunt un tip special de piscine care dau iluzia apei care se extinde catre orizont, sau catre ‘infinit’. De cele mai multe ori, apa pare a se varsa intr-un ocean sau lac.

Piscinele naturale sau iazurile au aparut in partea de vest si centrala a Europei in anii ’80. Piscinele naturale sunt bazine de apa in care nu se adauga alte substante pentru dezinfectare si nu se folosesc accesorii pentru dezinfectare.

Piscinele cu intrare gradata in apa se mai numesc si piscine cu intrare specifica plajei, in care adancimea piscinei este gradata, intr-o maniera asemanatoare plajelor naturale. Acestea sunt benefice pentru batrani sau copii.