Energizantele-Pot-Sa-Ucidă

Energizantele Pot Sa Ucidă

Tot mai mulți tineri și adolescenți obișnuiesc să consume băuturi energizante fie pentru a înlocui cafeaua, fie pentru gust .

Dr. Fabian Sanchis-Gomar din Madrid, Spain împreună cu o echipă de cercetători  a efectuat un studiu referitor la efectele băuturilor energizante asupra organismului  persoanelor tinere, iar concluziile sunt îngrijorătoare.

Conform studiului, băuturile energizante reprezintă un factor de risc sever pentru sistemul cardiac și foarte des conduc la deces.

Motivul principal este că acestea conțin foarte mult zahăr și cafeină, ceea ce agravează orice afecțiune a inimii, cauzând aritmii.

Pe lângă cafeină, energizantele mai conțin ginseng, taurină, guarana, ingrediente cu o mare concentrație de cofeină.  Aceste substanțe pot fi foarte dăunătoare consumate in doze mari.

Aproximativ 31% dintre adolescenții cu vârste între 12 și 19 ani consumă băuturi energizante cu regularitate. În Statele Unite în anul 2007 au fost raportate 5,448 cazuri de supradoză cu cafeină iar în 46% dintre acestea este vorba de tineri sub 19 ani.

Un alt aspect îngrijorător este consumul acestor substanțe în rândul sportivilor.

Cea mai frecventă cauză pentru moartea subită, fenomen întalnit din nefericire  în rândul sportivilor de înalta performanță o reprezintă aritmiile cardiace survenite in cadrul unor boli congenitale sau dobandite și care nu au fost diagnosticate la timp.

Moartea subită, cauzată de existența unei boli cardiovasculare, survine în timpul efortului fizic intens .

Incidența morții subite este de estimată între 0,5-2/100 000 persoane pe an.

Întrucât  testarea de efort are limitări semnificative pentru detectarea acestor leziuni (infarctul miocardic și moartea subită putând surveni chiar în condițiile unui test de efort negativ), identificarea pacienților cu risc rămâne o provocare , însă testarea EKG trebuie să fie o condiție obligatorie pentru orice activitate sportivă fie sau nu competițională.

Pe lângă obligativitatea testului EKG, Federația Internațională de MMA Amator (IMMAF) a interzis consumul de  băuturi energizante în perioada competițională, multe dintre componentele acestora fiind pe lista substanțelor interzise.