Sirop-de-lamaie-si-menta-cu-zahar-invertit

Sirop de lamaie si menta cu zahar invertit

Intrucat in vara aceasta am realizat de cateva ori aceasta reteta, cred ca este bine sa o postez si aici, mai ales ca este perioada cand se pot prepara siropuri pe care sa le folosim in sezonul rece.

Fata de siropurile obisnuite, pe care aproape toata lumea le face in perioada de toamna, am folosit ca indulcitor zaharul invertit.

In primul rand, se cuvine sa spun cate ceva despre zaharul invertit si mai ales trebuie explicat de ce este indicat sa-l consumam, in locul zaharului obisnuit.

Nu voi explica procesul chimic, deoarece nu acesta este rostul acestui articol, dar, pe scurt, trebuie sa spun ca zaharul invertit poate inlocui mierea de albine atunci cand folosim temperaturi mari de preparare, desi nu poate fi comparata cu aceasta in ceea ce priveste beneficiile terapeutice ale acesteia. De multe ori se vorbeste de „miere de albine artificiala” care este tocmai acest zahar invertit !

Pe de alta parte, asa cum se stie si asa cum am spus intr-un articol anterior, mierea de albine trebuie folosita pana in 40 de grade C, deoarece peste aceasta temperatura se formeaza compusi toxici pentru organism.

In cazul zaharului invertit nu avem aceasta problema si de aceea putem sa-l folosim fara grija in cazul in care fierbem un amestec.

Prin ‘invertirea’ zaharului se intelege, in mare, descompunerea molecula ozidei  in fructoza si glucoza. Zaharoza, asa cum este ea in zaharul obisnuit nu poate fi asimilata ca atare in organism, ci este invertita in fructoza si glucoza in intestinul subtire cu ajutorul unei enzime (invertaza) si apoi acestea intra in circuitul sanguin.

Din pacate pentru noi, procesul de invertire este un mare consumator de calciu, calciu care este preluat in principal din oase, par si dinti.

Acesta este efectul imediat, dar neplacerile cauzate organismului uman sunt mult mai mari si cu impact deosebit in favorizarea aparitiei unor boli, unele chiar cronice.

Efectele sunt uneori dezastruoase pentru organismul uman si mai ales pentru copiii care consuma mult zahar, indiferent de formele acestuia.

Pentru a scuti organismul nostru sa mai consume calciu pentru invertirea zaharozei noi i-o livram gata transformata in fructoza si glucoza.

Trebuie spus ca albinele fac invertirea in mod natural, numai ca mierea de albine, asa cum am spus mai sus, este incomparabil mai bogata in  molecule benefice pentru organism si este un produs 100% natural.

Cred ca m-am facut inteles de ce este bine sa folosim zaharul invertit in locul zaharului tos, cel pe care il cumparam din comert.

Acum trebuie vazut cum il preparam…

Practic, sunt doua metode de preparare: una folosita in mod industrial, care poate fi folosita si in regim casnic, numita ‘procesul Sommer’, care foloseste acid clorhidric 40% si o metoda „casnica” care nu are randamentul primei metode, dar este mult mai accesibila.

Procesul Sommer presupune incalzirea unui litru de apa pana la o temperatura de 82 de grade C peste care se adauga 2,85 Kg zahar. Se fierbe zaharul in continuare pana ajunge din nou la 82 de grade si se adauga 3,1 ml de acid clorhidric 40%.

Dupa circa 10-15 min se raceste brusc amestecul (cel mai bine prin introducerea vasului in apa rece) pana ce amestecul ajunge pana la 60 de grade C. Dupa aceea se adauga 2,7 g de bicarbonat de sodiu si se lasa la racit. Astfel obtinem un zahar invertit cu un randament foarte mare de invertire a zaharozei.

Procesul „casnic” este la indemana oricui si chiar daca nu are randamentul de invertire a procesului Sommer, se poate folosi fara probleme.

In acest caz, pentru a inverti zaharoza astfel trebuie sa folosim o solutie de 5% de acid citric. Voi prezenta, proportiile pentru 2 kg de zahar tos. Pentru aceasta, dizolvam 3,2 g de sare de lamaie in 64 ml de apa, sau daca nu avem in casa sare de lamaie folosim 2 linguri de zeama de lamaie.

Intr-un vas emailat se toarna 0,4 litri de apa peste care se pune solutia de 5% acid citric sau zeama de lamaie. Cand se incalzeste, inainte de a fierbe, se toarna 0,8 kg de zahar si se amesteca cu o lingura de lemn. Zaharul se va topi foarte repede si apoi adaugam si restul de 1,2 kg de zahar.

Fierbem asa, la foc mare,  cca 10 minute, dupa care amestecul va incepe sa faca o spuma, pe care va trebui sa o culegem cu lingura de lemn. Aceasta spuma o arunc intr-un vas cu apa, deoarece daca se solidifica se indeparteaza greu.

Este bine ca in momentul in care incepe sa apara spuma sa dam focul mic si sa urmarim ca amestecul sa nu se inchida prea mult la culoare. Dupa cca 5 min de cand incepe sa faca spuma amestecul capata o culoare asemanatoare mierii de albine.

Atunci se inchide focul si se mai adauga 0,4 litri de apa. Astfel obtinem un zahar invertit de consistenta mierii de albine. Daca adaugam mai multa apa acesta devine mai fluid.

Daca se doreste folosirea unor cantitati mai mari sau mai mici, acestea se ajusteaza proportional.

Doar ca exemplu, daca folosim 1Kg de zahar, cantitatile se injumatatesc: solutia de 5% acid citric va fi obtinuta din 1,6g sare de lamaie in 32 ml apa sau o lingura de zeama de lamaie, iar cantitatea de apa initiala va fi de 0,2 litri peste care se adauga prima data 0,4 kg zahar si apoi restul, de 0,6 kg, iar in final se mai adauga minimum 0,2 litri de apa. Pentru cantitati mai mari, se maresc proportional toate componentele.

Dupa ce am obtinut zaharul invertit, indiferent de metoda folosita, adaugam (pentru  cele 2 kg zahar folosite initial) coaja rasa de la doua lamai si menta (frunza, tulpina, flori), cam o legatura, doua, fie ca este inca verde, fie ca este uscata. Dupa ce se lasa sa fiarba cca 15 minute la foc mic, acesta se opreste si apoi se adauga zeama de lamaie.

Dupa ce se mai raceste, siropul se strecoara si se depoziteza in sticle.