Tipuri de caramizi si avantajele fiecaruia

Caramizile sunt folosite pentru constructi si pavimente pe tot cuprinsul Globului. In Statele Unite ale Americii, spre exemplu, caramizile erau folosite la inceput ca material de pavare, in vreme ce acum sunt folosite indeosebi la decorarea suprafetelor, decat ca material pentru drumuri. Caramizile sunt asezate de obicei pe orizontala si sunt dispuse astfel incat sa ofere structurilor stabilitate si rezistenta. Sunt mai multe tipuri de caramizi pentru asa ceva, care masoara aproximativ 8 inch lungime si patru grosime.

In zidarie exista insa tipuri variate de caramizi: caramizi comune, din lut ars, caramizi din nisip si var, caramizi de inginerie, caramizi din beton, caramizi din cenusa si lut.

Caramizile commune din lut ars sunt formate prin presarea lor in matrite. Dupa aceea, caramizile sunt uscate si arse intr-un cuptor special. Caramizile comune din lut ars sunt folosite, de obicei, la lucrari obisnuite, care nu necesita o infatisare foarte atractiva. Atunci cand aceste caramizi sunt folosite la construirea peretilor, atunci ele necesita tencuieli si gleturi de finisare.

Caramizile din var cu nisip sunt facute prin amestecarea nisipului, cu zgura si var, urmate de un proces chimic petrecut prin amestecarea in mediu umed.

Mixul astfel format este turnat in forme sub presiune, rezultand caramida. Acest tip de caramizi ofera unele avantaje fata de cele din lut ars. Aspectul lor este de culoare gri, in loc de obisnuita culoare rosiatica a celorlalte.

Formalor este unitara si prezinta un finisaj mai elaborat, care nu necesita neaparat tencuiala. Aceste caramizi ofera o rezistenta superioara, fiecare in sine constituind elemente de sustinere ansamblului total.

Caramizile de inginerie sunt fabricate la temperaturi extreme de inalte, formand un produs dens si compact, care permite caramizii sa isi ia atata putere si umiditate cata are nevoie. Caramizile de inginerie ofera o capaciate portanta excelenta si prezinta calitati extraordinare din punct de vedere al rezistentei la umiditate si procese chimice.

Caramizile din beton sunt facute, asa cum le spune si numele, din beton solidificat. Acestea sunt folosite de obicei la fatade, garduri, oferind un aspect estetic placut, agreabil. Ele sunt fabricate special pentru a putea oferi o gama diversificata de culori, motiv pentru care betonul este injectat cu pigmenti in timpul fabricarii.

Caramizile din cenusa si lut uscat sunt fabricate din cele doua componente mentionate, uscate la aproximativ 1.00 de grade Celsius. Unele sudii au demonstrat totusi ca aceste caramizi au tendinta de a ceda atunci cand intra in contact cu apa si umezeala.

Avantajle folosirii caramizilor in constructii

Sunt multe avantaje de luat in calcul la folosirea caramizilor, ca parti ale unei constructii. Ele ofera un aspect natural si o varietate larga de culori si texturi. Ofera o rezistenta sporita la compresie. Porozitatea caramizilor este, de asemenea, asigurata, prin capilarele lor extem de fine. Iar capacitatea de a absorbi umezeala este una dintre cele mai importante proprietati le caramizilor, cu ajutorul carora putem asigura un nivel optim de temperatura si umiditate in interiorul cladirilor.