De ce este important sa mergi la medic imediat ce planuiesti sa concepi un copil?

Este in natura noastra ca in momentul in care devenim parinti sa fim protectivi cu copilul nostru, insa poti incepe inca de la stadiul de planning familial, asigurandu-te ca medicul tau te va ghida catre urmatoarea etapa ce te asteapta.

Un stil de viata necorespunzator sau administrarea anumitor medicamente pot afecta dezvoltarea ulterioara a embrionului. Astfel, un set complet de analize si o vizita la medicul ginecolog reprezinta prima etapa importanta pentru sanatatea ta si a viitorului bebelus.

Astfel, orice cuplu care se decide sa aduca pe lume un copil ar trebui sa se asigure ca medicul a efectuat urmatoarele investigatii:

Determinarea Rh-ului si a grupei de sange.

Nu toate femeile cunosc importanta acestor aspecte si cum pot influenta acestea sanatatea mamei si a bebelusului.

Populatia se imparte in doua grupe: 85% au Rh pozitiv si 15% au Rh negativ.

In momentul in care Rh-ul viitoarei mamici este negativ, iar cel al partenerului este pozitiv, sarcina va fi monitorizata cu o atentie suplimentara.

Sistemul Rh are o importanta desavarsita in cadrul sarcinilor, prezentand un pericol incompatibilitatea Rh-ului cuplului. Aceasta situatie, poate determina dezvoltarea anticorpilor Rh, fapt ce reprezinta o amenintare pentru viitoarea sarcina. Astfel, la a doua sarcina, anticorpii Rh din serul mamei, vor ataca eritrocitele fatului, provocand hemoliza lor. Consecinta va fi decesul fatului sau malformatii congenitale.

Setul de analize uzuale ale sangelui

Hemoleucograma este cel mai utilizat examen de laborator, fiind de asemenea si singurul care ofera indicii de diagnostic pentru numeroase afectiuni.

In timpul sarcinii valorile hemoleucogramei sunt usor scazute cauzate de catre aparitia unui process fiziologic numit hemodilutie (pe masura ce sarcina avanseaza, tinde sa se reduca concentratia hemoglobinei si a globulelor rosii din sange).

In sarcina, este elementar de urmarit aparitia anemiei, astfel incat acest set de analize se va repeta lunar incepand cu a 5-a luna de sarcina. O femeie este diagnosticata cu anemie in momentul in care concentratia de hemoglobina este mai mica de 12g/dl, insa pe timpul sarcinii diagnosticul se pune atunci cand aceasta scade sub valoarea de 10g/dl.

Serologia hepatitelor B si C

Aceste teste determina identificarea unor antigene si anticorpi specifici. In cazul in care viitoarea mama are o infectie cu virus hepatic B sau C, nasterea va avea loc prin operatie cezariana, insa este important de stiut ca tratamentul medicamentos este interzis in timpul sarcinii. In cazul in care viitoarea mama nu este infectata, aceasta poate opta pentru vaccinarea impotriva virusului hepatic B.

Testul pentru depistarea infectiei cu virusul HIV: este obligatoriu!

Glicemia

De obicei, in timpul sarcinii intre saptamanile 24 si 28, mama poate dezvolta diabet gestational ce se identifica prin valori crescute ale glicemiei. Acesta apare in urma modificarilor hormonale ce survin in organismul mamei, avand secretii mai mari de hormoni decat in mod normal. Din fericire, diabetul gestational afecteaza doar 4% din totalul femeilor insarcinate.

Rubeola

Virusul rubeolic poate fi transmis de la mama la fat prin placenta, embrionul suferind consecinte negative deosebit de grave. In cazul in care mama nu are anticorpi protector, inseamna ca nu a fost vaccinata sau purtatoare a virsulului, deci va trebui sa fie monitorizata cu atentie pe parcursul sarcinii.

Atentie insa, daca viitoarea mama nu a avut niciodata virusul rubeolic, pe timpul sarcinii vaccinul este interzis!

Testul Babes-Papanicolau

Testarea Babes-Papanicolau este obligatorie pentru orice femeie ce si-a inceput viata sexuala! O atentie la fel de importanta trebuie acordata acestui test si inainte de a ramane insarcinata, astfel se pot diagnostica infectii sau afectiuni canceroase.

In concluzie, daca va doriti o sarcina fara probleme si un bebelus sanatos, este important sa se cunoasca starea de sanatate a viitoarei mamici de la inceput.

De asemenea medicul trebuie sa cunoasca istoricul medical al viitoare mame, medicamentele pe care le utilizeaza si orice alt factor de risc care ar putea influenta sanatatea acesteia sau a fatului. In timpul sarcinii mamica trebuie sa isi faca analizele de sange intre saptamanile 28 si 32 si din nou intre 33 si 37.