Ce mananc in timpul sarcinii
Sarcina este o perioada foarte frumoasa din viata unei femei, dar totodata, aduce cu ea si o multime de ingrijorari. Una dintre acestea poate fi legata de felul in care te alimentezi, daca este corect sau nu, iar bebe are parte de toti nutrientii necesari.
Asa ca informeaza-te din timp si scapa de stres. Daca ai auzit si tu ca viitoarea mama trebuie sa manance „pentru doi”, ei bine, nu mai este valabil. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care le consumati.
Aceasta este necesara cresterii copilului, dezvoltarii normale a creierului, reducerii riscului de aparitie a defectelor congenitale si formarii unui sistem imunitar puternic. In realitate nu ai nevoie decat de aproximativ 300 de calorii in plus in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina.
Primul trimestru de sarcina este crucial pentru dezvoltarea fatului si, de aceea, este esential sa te feresti de alimentele periculoase, cum sunt cele ce ar putea fi contaminate cu Listeria – o bacterie ce poate trece de placenta si cauza avort spontan.
Este vorba de branza Camembert, tofu, oua crude, peste crud, carne de pasare, de vita si de porc – prelucrate termic insuficient (cu portiuni crude). Fii foarte atenta deoarece e usor sa uiti, spre exemplu, ca o inghetata facuta in casa contine oua crude.
De asemenea, unele tipuri de fructe de mare si de peste pot contine niveluri ridicate de mercur, si de aceea este mai bine sa le consumi rar pe acestea.
Este absolut normal sa ai pofta pentru anumite alimente, dar si invers, caci unele femei au aversiune fata de unele alimente sau bauturi. Daca aveti pofta de a minca lucruri care nu sint alimente, cum ar fi pamint sau zid, cereti sfatul medicului.
Daca stii ca nu te-ai hranit corespunzator nevoilor tale, este cu atat mai important sa iti calculezi mesele echilibrat, in asa fel incat sa acoperi acea gama variata din toate cele patru categorii de nutrienti.
Categorii de nutrienti in sarcina:
- Alimente hidro-carbonate ( baza majoritatii meselor ): paine, orez, ovaz, porumb, grau, paste fainoase, mei, secara, legume bogate in amidon (cartoful). Acestea furnizeaza proteine,fibre,energie,vitamine si saruri minerale.
- Lactatele: lapte, branza, iaurt,unt. Acestea ofera calciu, proteine, vitamina A (produsele din lapte integral), zinc, iod si magneziu.
- Carne si produse din carne, peste, alternative, nuci, fasole. Ne dau proteine, vitamina A, vitaminele complexului B, fibre (nuci si fasole), fier si zinc.
- Fructe si legume ofera organismului vitamina A si C, acid folic, potasiu, fier si fibre.
Ideal ar fi sa folositi cat mai putine grasimi, pentru a avea astfel grija de sanatatea ta si a copilului. Lista alimentelor sanatoase este insa foarte lunga. Incearca sa aflii cat mai multe si sa le si consumi. De asemenea, sa nu crezi ca daca iei suplimente vitaminice corpul tau primeste tot ce are nevoie. Este foarte important sa ai o alimen