Ce analize trebuie sa fac in timpul sarcinii?

Pentru a avea o sarcina sanatoasa, vizitele la medicul ginecolog sunt obligatorii. Acesta va urmari dezvoltarea fetusului si diferitele probleme ce pot aparea de-a lungul sarcinii prin controale regulate, masurarea tensiunii si analize de urina si sange.

Pe parcursul celor aproximativ 40 de saptamani de sarcina nu este nevoie decat de trei vizite la laboratorul de analize unde sa dai probe de sange si urina si de alte cateva controale ginecologice, unde vei vedea bebelusul la ecograf.

Nu toate analizele recomandate în sarcina sunt suportate de Casa Nationala de asigurari de sanatate, iar cateva dintre analizele nedecontate sunt destul de scumpe.

1. Analizele din primul trimestru de sarcina:

  • hemoleucograma completa, biochimie si teste de coagulare;
  • grupa sanguina si Rh-ul (in cazul in care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist);
  • testul HIV;
  • testare VDRL (sifilis)
  • teste pentru depistarea hepatitei B si C;
  • teste de sange pentru hormoni;
  • examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala;
  • ecografie de trimestrul I, efectuata între 11-14 saptamani de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina) poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down, Edwards). testul tORCH nu este obligatoriu, dar este recomandat de majoritatea medicilor deoarece detecteaza o serie de boli grave ce se pot transmite la fat, precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona
  • zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus sau herpes simplex .

2. Analizele din al doilea trimestru de sarcina (15 -28 saptamani):

In timpul celui de al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplu si cvadruplul test) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Sunt teste de screening care nu stabilesc un diagnostic si mai degraba pot afirma un risc crescut sau scazut de posibile probleme.

În urma acestui risc stabilit, se recomanda amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei si care este capabil sa puna un diagnostic clar. amniocenteza are risc de avort spontan de 1%, motiv pentru care se recomanda numai daca rezultatul dublu testului nu este bun si varsta mamei este de 35 de ani.

3. Analizele din al treilea trimestru de sarcina (saptamanile 29 – 40):

De la 7-8 luni de sarcina controlul la medicul ginecolog trebuie sa fie o data la 2 saptamani, iar in luna a 9-a o data pe saptamana. Medicul iti va monitoriza tensiunea arteriala, greutatea, pozitia si inaltimea uterului, ritmul batailor inimii copilului.

Poti repeta o parte dintre analizele de sange si de urina, precum si examenul de secretie vaginala. In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B.

Intre 30-32 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III, care evalueaza dezvoltarea bebelusului, greutatea, functia inimii fetale, localizarea definitiva a placentei si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

Spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina este recomandat un test de toleranta la glucoza, ce poate detecta diabetul gestational.

Toate aceste analize si drumuri la cabinet vor parea nesemnificative pe langa fericirea pe care o vei simti cand îti vei tine pentru prima oara bebelusul în brate.